Siemię lniane czyli nasiona lnu pospolitego charakteryzują się dużym spektrum dobroczynnych właściwości. Ze względu na szeroki zakres swojego działania zaliczany jest do kategorii superfood. Znajduje zastosowanie m.in. w terapii schorzeń układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry.
Siemię lniane
Nasiona lnu pospolitego to nasiona płaskie, które posiadają wielkość 2-3 mm barwy szarobrązowej. W momencie zalania ich wodą natychmiast zyskują kolor ciemnobrązowy, a także znacznie zwiększają swoją objętość jednocześnie wytwarzając dużą ilość śluzu. Warto podkreślić, że nasiona lnu wykazują oleistą formułę, co oznacza, że wykorzystywane są w celu pozyskiwania oleju roślinnego o żółtym zabarwieniu oraz intensywnym zapachu. Ponadto siemię lniane należy do jednych z najbardziej popularnych środków medycyny naturalnej. Oznacza to, że wykorzystuje się je do łagodzenia objawów układu pokarmowego i oddechowego. Może być również stosowane zewnętrznie w chorobach skóry.
Siemię lniane – właściwości
Wśród leczniczych właściwości nasion lnu pospolitego wyróżnia się działanie łagodzące:
- stanów zapalnych błon śluzowych jamy ustnej, gardła;
- stanów zapalnych przewodu pokarmowego (wrzody żołądka, dwunastnicy);
- schorzeń skórnych (czyraki, owrzodzenia, ropnie);
- zaparcia;
- zaburzeń gospodarki lipidowej i węglowodanowej.
A także jako profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
Siemię lniane wykazuje działanie łagodzące na układ pokarmowy, w przypadku wrzodów żołądka czy dwunastnicy. Ponadto wykorzystywany jest przy biegunkach, zaparciach, a także profilaktycznie w celu zapewnienia prawidłowej pracy jelit. Jego zastosowanie cenne jest w przypadku nadkwasoty, nieżytu przewodu pokarmowego czy owrzodzeniach.
Stosowany doustnie dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych w tym m.in. mikroelementy oraz cholinę. Systematyczne korzystanie z właściwości siemienia lnianego przyczynia się do redukcji poziomu cholesterolu we krwi. Warto podkreślić, że nasiona lnu pospolitego stanowią bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy, dzięki czemu zalecany jest jako naturalny produkt wspomagający terapię nowotworową.
Ponadto siemię lniane zalecane jest w celu zwiększenia nawilżenia śluzówki m.in. podczas suchego kaszlu, a także jako środek wspomagający u osób nadwyrężających swój głos (śpiewacy operowi).
Siemię lniane – skład
Siemię lniane stanowi źródło:
- kwasów omega-3;
- białka;
- błonnika pokarmowego;
- lignanów (substancje wykazujące właściwości fitoestrogenów);
- witaminy C;
- witaminy E;
- witamin z grupy B;
- kwasu foliowego;
- związków mineralnych tj. wapnia, magnezu, miedzi, cynku, manganu oraz fosforu.
Zastosowanie
Ze względu na liczne właściwości zdrowotne siemię lniane wykorzystywane jest w celu:
- odchudzania;
- redukcji zaparć;
- zmniejszenia objawów choroby wrzodowej;
- regulacji gospodarki lipidowej;
- profilaktyki chorób nowotworowych.
1. Odchudzanie.
Siemię lniane ze względu na wysoki poziom błonnika jaki posiada często wykorzystywane jest w procesie odchudzania. Błonnik absorbuje wodę, przez co zwiększa swoją objętość zapewniając uczucie sytości. Uczucie sytości zwiększa się poprzez spowolnienie opróżniania żołądka w efekcie powodując zahamowanie apetytu.
2. Zaparcia.
W wyniku pochłaniania wody, błonnik zwiększa swą objętość. Zwiększa się również pasaż treści pokarmowej w jelitach oraz objętość stolca.
3. Choroba wrzodowa.
Śluz, który znajduje się w nasionach lnu pospolitego wytwarza warstwę ochronną dla żołądka, przełyku oraz dwunastnicy. Powłoka ta chroni przed negatywnym działaniem kwasu solnego, a także zmniejsza odczyn zapalny. Dodatkowo siemię lniane przyczynia się do regulacji poziomu pH w układzie pokarmowym.
4. Gospodarka lipidowa.
Nasiona lnu obecne w diecie przyczyniają się do regulacji poziomu cholesterolu we krwi oraz poziomu trójglicerydów. Efektem tego jest zmniejszone ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń krwionośnych.
5. Profilaktyka nowotworowa.
Siemię lniane stanowi źródło hormonów roślinnych (fitoestrogenów). Należą do nich m.in. lignany, które charakteryzują się działaniem przeciwnowotworowym. Właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe są silniejsze niż w przypadku witaminy E oraz witaminy C. Warto podkreślić, że wykazują pozytywne działanie w nadmiarze jak i niedoborze hormonów steroidowych.
Polecane produkty:
Olej z czarnego kminku
Olej z czarnego kminku tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, cenne substancje m.in. witaminę E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego działanie to dokładne nawilżanie, szybsza regeneracja, poprawa wyglądu skóry ... Zobacz więcej... | |
Czarnuszka siewna
Czarnuszka ma zastosowanie w różnego rodzaju problemach skórnych. Jest wykorzystywana w zwalczaniu trądziku, blizn, zakażeń wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych, alergii, a także suchej skóry, również głowy (np. łupież). Zobacz więcej... |