Sfingomielina

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Sfingomielina jest organicznym związkiem chemicznym należącym do lipidów. W największych ilościach znaleźć ją można w mózgu i tkankach układu nerwowego, choć występują także w innych częściach ludzkiego organizmu. Podobnie jak ceramidy są jednym z elementów budujących błony komórkowe.

Sfingomielina

Sfingolipidy – czym są?

Sfingolipidy to drugi najistotniejszy składnik lipidowy błon biologicznych. Rdzeniem jest sfingozyna – aminoalkohol składający się z 18-atomowego nienasyconego łańcucha węglowodorowego. Sfingozyna łączy się wiązaniem amidowym z kwasem tłuszczowym, tworząc tzw. ceramid. Sfingolipidy występują u eukariontów, np. u zwierząt, w tym u ludzi. Najpowszechniej występującym sfingolipidem jest sfingomielina.

Sfingomielina – budowa

Sfingomielina jest tłuszczem złożonym, w którym grupa aminowa należąca do rdzenia sfingozynowego łączy się wiązaniem amidowym z kwasem tłuszczowym, a grupa hydroksylowa zostaje zestryfikowana fosfocholiną. Składa się więc z sfingozyny, reszty kwasu tłuszczowego, reszty fosforanowej i choliny. Sfingomieliny powstają wskutek estryfikacji I-rzędowej grupy hydroksylowej ceramidu fosforanem choliny.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Sfingomielina – gdzie występuje?

Największe ilości omawianego związku tłuszczowego znaleźć można w mózgu i osłonkach mielinowych nerwów obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego. Poza tym znajduje się ona w błonach czerwonych krwinek krwi (erytrocytów) oraz w komórkach soczewki oka. Nie odnotowano jej obecności w błonach komórek bakteryjnych.

Sfingomielina – funkcje

Sfingomielina pełni głównie rolę budulcową i integralną – tworzy błony komórkowe (zwłaszcza komórek układu nerwowego) i zapewnia im stabilność. Ponadto wspólnie z lecytyną jest ona źródłem choliny, która następnie ulega przekształceniu w acetylocholinę – niezwykle ważny neuroprzekaźnik odpowiadający m.in. za pobudzanie mięśni szkieletowych do skurczu, rozszerzanie naczyń krwionośnych i obniżanie ciśnienia tętniczego krwi oraz pobudzanie perystaltyki jelit.

Sfingolipidy, w tym sfingomieliny, odgrywają znaczącą rolę w licznych fizjologicznych procesach zachodzących w obrębie układu pokarmowego. W błonie komórkowej enterocytów pełnią funkcję strukturalną, warunkują absorpcję niektórych składników odżywczych dostarczonych wraz z pożywieniem, a także mogą pełnić funkcję receptorów dla niektórych mikroorganizmów i syntetyzowanych przez nie toksyn.

ASMD

ASMD (ang. acid sphingomyelinase deficiency) to rzadka, postępująca, genetyczna choroba nazywana niedoborem kwaśnej sfingomielinazy. Została sklasyfikowana stosunkowo niedawno i należy do grona lizosomalnych chorób spichrzeniowych. Mechanizm choroby polega na niedoborze wspomnianego enzymu, powodując spichrzanie sfingomieliny w lizosomach komórek, co z kolei prowadzi do wielonarządowych uszkodzeń w organizmie. ASMD jest dziedziczona w sposób autosomalny recesywny i w równym stopniu dotyczy kobiet i mężczyzn.

Najcięższą postacią ASMD jest typ A, którego pierwsze objawy pojawiają się już w okresie niemowlęcym. Są to głównie zmiany neurozwyrodnieniowe i neurodegeneracyjne. W ASMD typu A/B dochodzi do znacznego zajęcia struktur neurologicznych i postępujących zmian neurologicznych, pojawiających się między 2. a 7. rokiem życia, jednak bez ciężkich zmian neurodegeneracyjnych. Z kolei typ B to przewlekła postępująca choroba wieloukładowa z niewielkim stopniem zajęcia struktur neurologicznych lub jego brakiem, pojawiająca się w każdym wieku. Należy zaznaczyć, że objawy obejmują nie tylko układ nerwowy, ale i układ kostny, układ oddechowy, układ naczyniowy oraz ważne narządy wewnętrzne, zwłaszcza wątrobę i śledzionę. W terapii stosuje się farmakoterapię enzymami.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Chrząstek L., Dondela B., Deska M., Bezpieczne składniki kosmetyków – lipidy i ich pochodne, Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie, III/2015.
  2. Konarzewska D., Biomimetyczne filmy lipidowe i ich oddziaływania z lipopeptydami o właściwościach antybakteryjnych, Warszawa 2019.
  3. Kurek K., Piotrowska D., Wiesiołek P., Chabowski A., Żendzian-Piotrowska M. Rola sfingolipidów w układzie pokarmowym, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 66/2012.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *