Hipoglikemia

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Hipoglikemia to stan, w którym stężenie glukozy we krwi spada poniżej 70 mg/dl, niezależnie od występowania objawów klinicznych. To zaburzenie stale towarzyszące cukrzycy, ale nie tylko. Śmiertelność z powodu hipoglikemii u chorych na cukrzycę leczonych insuliną szacuje się na 2–4%. Każdy pacjent powinien mieć świadomość swojego stanu zdrowia i zawsze nosić przy sobie źródło cukrów prostych.

Hipoglikemia

Przyczyny hipoglikemii

Najczęstszą przyczyną hipoglikemii jest cukrzyca. U osób zdrowych postępujący spadek stężenia glukozy we krwi aktywuje liczne reakcje, mających na celu przywrócenie jej właściwego stężenia. Głównym mechanizmem zabezpieczającym przed hipoglikemią i pojawiającym się już jako odpowiedź na glikemię w przedziale 80-85 mg/dl jest zahamowanie uwalniania endogennej insuliny. Efektem jest wzrost produkcji glukozy i zmniejszenie jej zużycia przez insulinozależne tkanki. W konsekwencji tego dopływ glukozy do mózgu jest utrzymywany na bezpiecznym poziomie. W przypadku diabetyków mechanizmy regulacji są upośledzone, podobnie jak uwalnianie glukagonu. Najczęstszą przyczyną hipoglikemii u diabetyków jest przedawkowanie insuliny (aż 90%). Do hipoglikemii może dojść również wskutek:

Hipoglikemia bardzo często pojawia się u kobiet ciężarnych. Jest zagrożeniem zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Do czynników ryzyka należą tutaj przede wszystkim: starszy wiek matki, nadwaga, otyłość, szybki i nadmierny przyrost masy ciała w ciąży, cukrzyca obecna w rodzinie lub w trakcie poprzedniej ciąży.

Zobacz również: Otyłość w ciąży.

Hipoglikemia u noworodków

Do czynników ryzyka wystąpienia ciężkiej hipoglikemii u noworodków w 1 lub 2 dobie życia należą między innymi:

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina
  • wcześniactwo (poniżej 37 tygodnia ciąży);
  • infekcje okołoporodowe;
  • niedotlenienie okołoporodowe;
  • hipotrofia i hipertrofia wewnątrzmaciczna.

Wcześniaki oraz noworodki z niską masą urodzeniową mają małe zapasy węglowodanów i tłuszczów. Wpływa to na ograniczenie możliwości pobierania i przyswajania energii oraz na upośledzenie termoregulacji, co zwiększa zużycie tlenu i glukozy, prowadząc do hipoglikemii. W przypadku utrzymującej się bądź nawracającej hipoglikemii należy rozważyć wrodzone lub genetyczne podłoże zaburzeń.

Zobacz również: Wcześniak – przyczyny i objawy.

Hipoglikemia – objawy

Objawy hipoglikemii można podzielić na 2 grupy: adrenergiczne oraz neuroglikopenię. Obie grupy są uwarunkowane spadkiem stężenia glukozy w ośrodkowym układzie nerwowym. Do objawów adrenergicznych zaliczamy między innymi:

Neuroglikopenię wywołuje znacznie większy spadek glukozy, co skutkuje:

  • całkowitym brakiem zdolności do koncentracji;
  • splątaniem;
  • niespójnością wypowiedzi;
  • drgawkami;
  • otępieniem.

W skrajnych przypadkach tego typu hipoglikemia może wywołać śpiączkę. Hipoglikemia u kobiet w ciąży może spowodować u płodu rozwój wad wrodzonych, np. małogłowia, a także przyczynić się do przedwczesnego porodu. Ponadto wiąże się z ryzykiem porodu poprzez cięcie cesarskie.

Hipoglikemia – leczenie

Leczenie hipoglikemii zależy od stopnia nasilenia choroby. Jeśli jest on lekki lub umiarkowany, postępowaniem z wyboru staje się szybkie podanie doustnych źródeł cukru, np. słodkiego napoju czy cukierków. Gdy stan pacjenta się poprawi można podać węglowodany złożone, np. jabłka, banany, pełnoziarnistą kanapkę. Zwykle pacjent w krótkim czasie wraca do stanu prawidłowego. Nieco inaczej sytuacja wygląda przy ciężkiej i wysokiej hipoglikemii. Wówczas należy jak najszybciej wezwać karetkę pogotowia, aby ratownicy mogli podać choremu dożylnie glukagon. Następnie w warunkach szpitalnych podaje się dożylnie glukozę.

W większości przypadków wystąpienia niedocukrzenia rokowania są dobre, choć w dużej mierze zależą od wczesnej interwencji. Bagatelizowanie stanu zdrowia może doprowadzić do śmierci.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kuczerowski B., Hipoglikemia polekowa u chorych na cukrzycę typu 2, Diabetologia Praktyczna, 6/2008.
  2. Kania L., Hipoglikemia w cukrzycy typu 1, Postępy Nauk Medycznych, 2/2017.
  3. Kulik-Rechberger B., Joniec M., Hipoglikemia u noworodków – przyczyny i konsekwencje, Endokrynologia Praktyczna, 15/2016.
  4. Zatońska K., Bolanowski M., Hipoglikemia jako problem diagnostyczny, Adv. Clin. Exp. Med., 12/2003.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *