Pączki bezglutenowe polecane są każdemu, kto zmaga się z problemem nietolerancji tego białka (np. celiakią, nadwrażliwością na gluten czy alergią na pszenicę). Coraz więcej osób decyduje się ograniczyć spożycie glutenu ze względu na jego potencjalnie niekorzystny wpływ na zdrowie jelit. Wówczas w Tłusty Czwartek warto przyrządzić przekąski bez użycia produktów zawierających gluten.
Co to jest gluten?
Gluten jest mieszaniną prolamin, występujących w ziarnach zbóż takich jak pszenica, jęczmień, żyto, owies. Obecność glutenu w diecie może wywoływać nieprawidłową odpowiedź organizmu, objawiającą się bólem brzucha, biegunkami, ogólnie złym samopoczuciem czy nawet wysypkami skórnymi. Niebezpieczna jest zwłaszcza celiakia, której przyczyny nie są wprawdzie znane, jednak w przebiegu tej choroby obserwuje się stopniowy zanik kosmków jelitowych, wskutek czego wzrasta przepuszczalność ścian jelita cienkiego. Blisko połowę białek w glutenie stanowi najbardziej alergizująca gliadyna, której najwyższy poziom notuje się w pszenicy. Wciąż nie wiadomo, dlaczego problemy z tolerancją glutenu są coraz częstsze, choć uważa się, że wpływ na to może mieć pogorszenie jakości żywności, w tym modyfikacje zbóż mające na celu zwiększenie ich wytrzymałości na pasożyty i czynniki atmosferyczne oraz wielkości plonów.
Pączki bezglutenowe – przepis
Aby przygotować pączki bezglutenowe, potrzebne są następujące składniki:
- 400 g mąki bezglutenowej;
- 250 ml mleka;
- 40 g świeżych drożdży bezglutenowych;
- 70 g cukru;
- 2 jajka całe oraz 1 żółtko;
- szczypta soli;
- 70 g masła.
Lekko ciepłe mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru oraz 5 łyżkami mąki (wziętymi ze wskazanej puli) – tak powstaje zaczyn na ciasto. Po zmieszaniu składników miskę przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do drugiej miski wsypujemy resztę mąki, cukru, miękkie masło, szczyptę soli, jajka i żółtko, a następnie przygotowany zaczyn. Ciasto zagniatamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Ręczne zagniatanie będzie jednak bardzo trudne, ponieważ ciasto wyjdzie mocno klejące. Po wyrobieniu ciasta odrywa się od niego porcje ważące około 65 g i formuje z nich kulki kształtu docelowego pączka. Gotowe, surowe jeszcze pączki odstawia się pod przykryciem na około 40 minut, aby mogły jeszcze trochę podrosnąć. Po upływie tego czasu pączki smażymy na rozgrzanym do 180 stopni C głębokim tłuszczu, przez 2-3 minuty z każdej strony.
Spirytus do pączków
Dodanie do powyższego przepisu 1 łyżki spirytusu sprawi, że ciasto nie będzie tak bardzo chłonęło tłuszczu. Alkohol dodaje się jednak dopiero na etapie mieszania mąki z wyrośniętym zaczynem (nigdy do samego zaczynu). Podobny efekt można uzyskać kładąc pączki na mocno rozgrzanym już tłuszczu – dopiero, gdy jego temperatura będzie rzeczywiście wynosić 180 stopni C. Sprawdzić to można za pomocą termometru kuchennego.
Chcąc przygotować pączki bezglutenowe, które dodatkowo będą zdrowsze i mniej kaloryczne, zamiast je smażyć zgodnie z tradycyjną recepturą, można zdecydować się na ich upieczenie w piekarniku. To rozwiązanie zwłaszcza dla osób z refluksem, problemami trawiennymi czy dbających o sylwetkę. Przeważnie piecze się je 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni C.
Zobacz również: Ile trzeba ćwiczyć, żeby spalić pączka?
Pączki bezglutenowe – czym nadziać?
Nadziewanie pączków bezglutenowych odbywa się identycznie jak w przypadku tradycyjnych pączków. Wystarczy przygotować rękaw cukierniczy lub specjalną szprycę, nałożyć do niej nadzienie i wcisnąć bezpośrednio do środka pączka. Klasyczne nadzienie to dżem różany, choć równie dobrze można nadziać pączki nutellą, budyniem, dżemem czy marmoladą o ulubionym smaku. Pączki można podawać też bez nadzienia, oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.
Mąka bezglutenowa
Wybór mąki bezglutenowej może być trudny, zwłaszcza jeśli pączki smażone będą po raz pierwszy. Najczęściej poleca się bezglutenowe mieszanki, np. zawierające w składzie mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną bezglutenową. Dobrze sprawdzą się jednak również następujące mąki: owsiana, gryczana, z tapioki, konopna, migdałowa, kokosowa czy ryżowa.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Orkusz A., Garaszczuk A., Gluten w żywności – korzyści i zagrożenia, Nauki Inżynierskie i Technologie, 4/2018.