Chrust z piekarnika

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Chrust z piekarnika to zdrowsza, beztłuszczowa alternatywa dla klasycznych faworków, tak chętnie spożywanych w Tłusty Czwartek. Są niezwykle smaczne, mniej kaloryczne i chrupiące. Nadają się zarówno dla osób zdrowych, jak i z problemami trawiennymi, otyłych czy chorobami sercowo-naczyniowymi, które powinny ograniczyć spożycie cholesterolu. Jak je przygotować, aby były nie tylko zdrowe, ale i smaczne?

Chrusty z piekarnika

Chrust z piekarnika – przepis

Potrzebne są następujące składniki:

  • 240 g mąki pszennej tortowej;
  • 20 g cukru pudru;
  • 50 g smalcu lub masła;
  • 3 średniej wielkości żółtka jaj;
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%;
  • szczypta soli.

W jednej misce umieszczamy mąkę, wybrany tłuszcz (prosto z lodówki, pokrojony na mniejsze kawałki), śmietanę, żółtka oraz cukier puder. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Po wyrobieniu gładką kulę ciasta należy owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut (schłodzone wygodniej się wałkuje i nie ma konieczności podsypywania go mąką). Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy, dzielimy na 2 części (jedną nakrywamy lub owijamy folią, aby nie wyschło, podczas gdy z drugiego wycinamy faworki). Jedną część należy rozwałkować bardzo cienko, a następnie wyciąć z niej paski o wymiarach 2,5 x 10 cm. W środku każdego prostokąta robi się nacięcie, przez które przekłada się jeden z końców faworka, tworząc wymyślną kokardę.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Gotowe faworki przekłada się na blachę do pieczenia i umieszcza na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (z funkcją termoobiegu) lub 175 stopni C (opcja pieczenia góra-dół). W tym samym czasie można przygotować faworki z drugiej połowy ciasta, która dotychczas leżała pod przykryciem. Po upieczeniu chrust wyjmujemy, zostawiamy na chwilę do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. To ich klasyczny sposób podania, choć osoby szukające alternatyw mogą oblać je delikatnie lukrem.

Chrusty z twarogiem z piekarnika – przepis

Ciekawy przepis, który powinny sprawdzić wszystkie osoby będące miłośnikami karnawałowych przekąsek, obejmuje dodanie do chrustu twarogu. Potrzebne są następujące składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 250 g twarogu półtłustego;
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 100 g miękkiego masła;
  • 150 g śmietany 18%;
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Twaróg mielimy dwukrotnie, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do przygotowanej miski. Dodajemy do niej ekstrakt waniliowy, cukier, żółtka i gotowy twaróg, a także śmietanę i masło pokrojone drobniej. Po wyrobieniu ciasta dzieli się je na 2 części i jedną z nich cienko rozwałkowuje. Dalsze kroki są identyczne jak w przepisie poprzednim – wycina się prostokąty o określonym rozmiarze i wykonuje z nich charakterystyczne kokardki. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni faworki piecze się przez około 20 minut, po czym wyjmuje, ostudza i posypuje cukrem pudrem. Ich smak różni się od faworków klasycznych, z całą pewnością warto spróbować obu tych wersji.

Chrust z piekarnika – czy jest zdrowy?

Tradycyjnie faworki smaży się na głębokim tłuszczu, dlatego nie należą one do najzdrowszych przekąsek. Szacuje się, że jeden faworek smażony ma około 90 kcal. Te pieczone w piekarniku są jednak znacznie zdrowsze, ponieważ nie wymagają użycia tłuszczu. Dzięki temu ich kaloryczność spada nawet o 30-40%. To wersja idealna dla osób dbających o sylwetkę lub z różnych względów zdrowotnych ograniczające spożycie tłuszczów, np.:

Pieczone faworki bez dodawania cukru mogą być również dobrą przekąską w Tłusty Czwartek dla diabetyków, czyli osób chorujących na cukrzycę.



Polecane produkty:

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *