Chrust z piekarnika to zdrowsza, beztłuszczowa alternatywa dla klasycznych faworków, tak chętnie spożywanych w Tłusty Czwartek. Są niezwykle smaczne, mniej kaloryczne i chrupiące. Nadają się zarówno dla osób zdrowych, jak i z problemami trawiennymi, otyłych czy chorobami sercowo-naczyniowymi, które powinny ograniczyć spożycie cholesterolu. Jak je przygotować, aby były nie tylko zdrowe, ale i smaczne?
Chrust z piekarnika – przepis
Potrzebne są następujące składniki:
- 240 g mąki pszennej tortowej;
- 20 g cukru pudru;
- 50 g smalcu lub masła;
- 3 średniej wielkości żółtka jaj;
- 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%;
- szczypta soli.
W jednej misce umieszczamy mąkę, wybrany tłuszcz (prosto z lodówki, pokrojony na mniejsze kawałki), śmietanę, żółtka oraz cukier puder. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Po wyrobieniu gładką kulę ciasta należy owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut (schłodzone wygodniej się wałkuje i nie ma konieczności podsypywania go mąką). Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy, dzielimy na 2 części (jedną nakrywamy lub owijamy folią, aby nie wyschło, podczas gdy z drugiego wycinamy faworki). Jedną część należy rozwałkować bardzo cienko, a następnie wyciąć z niej paski o wymiarach 2,5 x 10 cm. W środku każdego prostokąta robi się nacięcie, przez które przekłada się jeden z końców faworka, tworząc wymyślną kokardę.
Gotowe faworki przekłada się na blachę do pieczenia i umieszcza na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (z funkcją termoobiegu) lub 175 stopni C (opcja pieczenia góra-dół). W tym samym czasie można przygotować faworki z drugiej połowy ciasta, która dotychczas leżała pod przykryciem. Po upieczeniu chrust wyjmujemy, zostawiamy na chwilę do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. To ich klasyczny sposób podania, choć osoby szukające alternatyw mogą oblać je delikatnie lukrem.
Chrusty z twarogiem z piekarnika – przepis
Ciekawy przepis, który powinny sprawdzić wszystkie osoby będące miłośnikami karnawałowych przekąsek, obejmuje dodanie do chrustu twarogu. Potrzebne są następujące składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 250 g twarogu półtłustego;
- 4 żółtka w temperaturze pokojowej;
- 3/4 szklanki cukru;
- 100 g miękkiego masła;
- 150 g śmietany 18%;
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Twaróg mielimy dwukrotnie, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do przygotowanej miski. Dodajemy do niej ekstrakt waniliowy, cukier, żółtka i gotowy twaróg, a także śmietanę i masło pokrojone drobniej. Po wyrobieniu ciasta dzieli się je na 2 części i jedną z nich cienko rozwałkowuje. Dalsze kroki są identyczne jak w przepisie poprzednim – wycina się prostokąty o określonym rozmiarze i wykonuje z nich charakterystyczne kokardki. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni faworki piecze się przez około 20 minut, po czym wyjmuje, ostudza i posypuje cukrem pudrem. Ich smak różni się od faworków klasycznych, z całą pewnością warto spróbować obu tych wersji.
Chrust z piekarnika – czy jest zdrowy?
Tradycyjnie faworki smaży się na głębokim tłuszczu, dlatego nie należą one do najzdrowszych przekąsek. Szacuje się, że jeden faworek smażony ma około 90 kcal. Te pieczone w piekarniku są jednak znacznie zdrowsze, ponieważ nie wymagają użycia tłuszczu. Dzięki temu ich kaloryczność spada nawet o 30-40%. To wersja idealna dla osób dbających o sylwetkę lub z różnych względów zdrowotnych ograniczające spożycie tłuszczów, np.:
- miażdżyca;
- wysokie ciśnienie tętnicze krwi;
- otyłość;
- choroba refluksowa;
- zespół jelita drażliwego;
- niestrawność;
- i wiele innych.
Pieczone faworki bez dodawania cukru mogą być również dobrą przekąską w Tłusty Czwartek dla diabetyków, czyli osób chorujących na cukrzycę.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |