Olej makadamia

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Olej makadamia pozyskiwany jest z orzechów drzewa makadamia, rosnącego naturalnie na terenach Australii, Afryki Południowej i Ameryki Środkowej. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i delikatnie orzechowym aromatem. Znajduje zastosowanie jednak nie tylko w kuchni, jest jednym z najbardziej cenionych produktów kosmetycznych na świecie.

Olej makadamia

Olej makadamia – skład

Olej makadamia zawiera w swoim składzie:

  • kwas laurynowy;
  • kwas mirystynowy;
  • kwas palmitynowy;
  • kwas stearynowy;
  • kwas oleinowy;
  • kwas linolowy;
  • kwas alfa-linolenowy;
  • kwas arachidowy;
  • kwas eikozenowy;
  • kwas erukowy;
  • kwas behenowy;
  • witaminę A;
  • witaminę E;
  • fitosterole;
  • witaminy z grupy B;
  • skwalen.

Jest niezwykle bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT).

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Olej makadamia w kuchni

Choć zaleca się spożycie oleju tłoczonego na zimno wyłącznie pod postacią dodatku do surówki, sałatki, mięs, zup czy przekąsek, równie dobrze nadaje się do użytku w obróbkach termicznych. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia (około 198 stopni Celsjusza) można go stosować do smażenia i gotowania, nie straci przy tym swojego smaku i aromatu.

Olej makadamia – właściwości

Ze względu na wysoką zawartość NNKT regularne spożycie oleju makadamia wspiera czynność układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz immunologicznego. Udowodniono, że znacznie zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona. Olej makadamia poleca się osobom starszym oraz intensywnie wytężających umysł (np. przed trudnym egzaminem czy podczas pracy umysłowej) ze względu na zdolność poprawy pamięci i koncentracji.

Olej makadamia wspiera trawienie, regulując rytm wypróżniania i poprawiając stan mikroflory jelitowej. Udowodniono, że wysoki poziom NNKT w organizmie zwiększa odporność, chroniąc przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi czy grzybiczymi. Ponadto olej ten wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, głównie za sprawą skwalenu i fitosteroli. Zawartość witamin z grupy B sprawia, że wpływa pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Olej makadamia w kosmetyce

Olej makadamia jest cenionym i skutecznym środkiem pielęgnacyjnym zarówno do włosów, jak i do skóry. Wspomaga walkę z cellulitem, intensywnie nawilża i regeneruje, a także bardzo dobrze oczyszcza skórę. Polecany jest szczególnie posiadaczom skóry zniszczonej i suchej, ale ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów i witaminy E sprawdzi się także w pielęgnacji skóry dojrzałej i ze zmarszczkami. Posiada dobre powinowactwo z ludzką skórą, dlatego szybko się wchłania, nie pozostawiając nieestetycznej, tłustej warstwy na jej powierzchni.

Olej makadamia poprawia elastyczność włosów, stają się one gładkie i pełne blasku. Regularne olejowanie z jego użyciem zapobiega utracie wody z włosów oraz ułatwia rozczesywanie. Z kolei stosowany na skórę głowy pomaga w walce z łupieżem i regeneruje. Największe korzyści odniosą posiadacze włosów średnio- i wysokoporowatych, a także posiadacze loków, olej makadamia wydobywa naturalny skręt włosów, podkręcając loki i fale.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Michalak M., Paradowska K., Zielińska A., Możliwości wykorzystania w kosmetologii wybranych olejów roślinnych jako źródła karotenoidów, Postępy Fitoterapii, 1/2018.
  2. Wroniak M., Parzychowska J., Rękas A., Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 3/2016.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.