Kwas tioglikolowy

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Kwas tioglikolowy należy do grupy kwasów merkaptokarboksylowych i występuje w postaci bezbarwnej cieczy o charakterystycznym zapachu. Najczęściej stosuje się go w produkcji tioglikolanów oraz leków. Bywa jednak składnikiem powszechnie stosowanych preparatów kosmetologicznych i fryzjerskich, zwłaszcza tych do trwałej ondulacji na zimno.

Kwas tioglikolowy

Charakterystyka

Kwas tioglikolowy to organiczny związek chemiczny, będący siarkowym analogiem kwasu glikolowego. Stanowi bezbarwną ciecz o oleistej konsystencji i przykrym, silnym zapachu. Można zmieszać go z wodą, etanolem oraz eterem. Omawiając jego właściwości fizykochemiczne warto zaznaczyć, że kwas tioglikolowy łatwo ulega utlenianiu, zwłaszcza w obecności miedzi, manganu czy żelaza. Na skalę przemysłową pozyskuje się go wskutek oddziaływania wodorosiarczków litowców na kwas chlorooctowy.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Kwas tioglikolowy – zastosowanie

Kwas tioglikolowy wykorzystuje się powszechnie w chemii analitycznej jako odczynnik do kolorymetrycznego oznaczania stężenia jonów żelaza i innych metali. Wchodzi w skład podłoży do hodowli mikroorganizmów, znajduje także zastosowanie w przemyśle tekstylnym jako środek powodujący stałe zagniecenie materiału.

Przede wszystkim jednak jest jednym z częściej dodawanych składników do preparatów trwałej ondulacji. Pod wpływem kwasu tioglikolowego w strukturze keratyny (białka budującego włosy) następuje redukcja poprzecznych mostków disiarczkowych cystyny. Włosy stają się bardziej podatne na układanie. Ponadto sole strontu i baru kwasu tioglikolowego wykorzystuje się jako substancje depilujące, czyli wspomagające eliminację zbędnego owłosienia.

Kwas tioglikolowy – szkodliwość

Kwas tioglikolowy (zwłaszcza w kosmetologii) powinien być stosowany z rozwagą i umiarem, ponieważ należy do substancji o działaniu żrącym lub drażniącym w stosunku do błon śluzowych oraz skóry. Do zatrucia dochodzi najczęściej drogą oddechową bądź przez skórę. W przypadku zatruć ostrych i przewlekłych mogą pojawić się:

  • podrażnienia błon śluzowych dróg oddechowych;
  • zapalenie oskrzeli i płuc;
  • podrażnienie i zapalenie spojówek;
  • wysypki;
  • obrzęk;
  • oparzenia na skórze.

U osób wyjątkowo wrażliwych może wystąpić skórna reakcja alergiczna. Efekty działania ogólnotoksycznego kwasu tioglikolowego obejmują odwracalne zmiany w morfologii krwi i w funkcji wątroby. Nie ma badań, które mogłyby potwierdzić mutagenność tego związku.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Wińska K., Spaleniak P., Grabarczyk M., Mączka W., Związki siarki w kosmetyce, Kosmetologia Estetyczna, 2/2014.
  2. Patelska B., Puchalska H., Skowroń J., Kwas tioglikolowy. Dokumentacja proponowanych wartości dopuszczalnych poziomów narażenia zawodowego, Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy, 1/2001.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.