Siara to inaczej mleko początkowe, czyli mleko kobiece produkowane przez pierwszy tydzień po porodzie. Znacznie różni się od mleka późniejszego składem chemicznym i właściwościami, jest jednak niezbędne do prawidłowego rozwoju noworodka. Przede wszystkim zawiera szeroką gamę związków aktywnych immunologicznie, wspierając odporność dziecka.
Siara – skład
Ze względu na unikalne potrzeby noworodka, siara, jako pierwsze jego pożywienie, posiada specyficzny skład. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze w bardzo dobrze przyswajalnej formie, a także czynniki wzrostowe i związki immunologicznie aktywne. Szacuje się, że posiada aż 40-krotnie więcej związków aktywnych biologicznie niż dojrzałe mleko. W składzie siary wyróżnia się przede wszystkim:
- leukocyty;
- makrofagi;
- limfocyty T i limfocyty B;
- przeciwciała, zwłaszcza sIgA (ważne dla odpowiedzi biernej organizmu dziecka);
- laktoferyna;
- alfa-laktoalbumina;
- lizozym;
- laktoperoksydaza;
- polipeptydy bogate w prolinę;
- kazeina;
- cenne związki tłuszczowe;
- cholesterol;
- cukry;
- minerały, w tym chlor, cynk, magnez, kobalt, miedź, mangan, potas, selen, sód, wapń, żelazo i inne;
- witaminy, w tym witamina A, witamina C, witaminy z grupy B;
- hormony;
- kwasy nukleinowe.
W rzeczywistości w składzie siary wyszczególnia się aż 250 bardzo ważnych składników chemicznych. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby dziecko od razu po urodzeniu zostało przystawione do piersi matki.
Rola siary w żywieniu noworodków
Siara jest lekkostrawna, dopasowana do rozwijającego się dopiero układu pokarmowego dziecka. Wszystkie zawarte w niej składniki odżywcze bardzo dobrze się przyswajają. Ze względu na dużą zawartość komórek odpornościowych pełni rolę ochronną, co jest niezwykle ważne ze względu na słaby układ immunologiczny noworodka. Nie jest on w stanie bronić organizmu przed patogenami przez 2-3 pierwsze miesiące życia, czyli do momentu, w którym dziecko zacznie samo tworzyć przeciwciała.
Przeciwciała siary, zwłaszcza sIgA, blokują adhezję patogenów do błon śluzowych, utrudniając im penetrację i kolonizację. Dodatkowo chronią przed zakażeniami szczepami E.coli, będącymi przyczyną biegunek u noworodków. Istotną właściwością sIgA jest odporność na enzymy trawienne w żołądku i jelitach. Z kolei lakoferyna jest glikoproteiną wiążącą żelazo, będącą jednocześnie ważnym elementem pierwszej linii obrony organizmu. Zalety karmienia dziecka siarą, a w późniejszym okresie dojrzałym mlekiem, można przedstawić następująco:
- wzmacnianie systemu immunologicznego;
- stymulacja rozwoju zrównoważonej mikroflory jelitowej;
- zmniejszanie ryzyka infekcji układu oddechowego i układu pokarmowego;
- ochrona przed alergenami i nietolerancjami pokarmowymi;
- promowanie prawidłowego rozwoju zębów i szczęk (wpływ na to ma sam fakt karmienia piersią);
- zmniejszanie ryzyka cukrzycy, otyłości i chorób sercowo-naczyniowych;
- zmniejszanie ryzyka syndromu SIDS (syndrom nagłej śmierci niemowlęcia).
Dodatkowo udowodniono, że karmienie piersią zwiększa i pogłębia więź między matką a dzieckiem, co ma wpływ na emocje i IQ dziecka w przyszłości. Z kolei w aspekcie matki spada ryzyko zachorowania na raka piersi, raka jajnika oraz osteoporozy w późniejszym wieku.
Siara jako suplement diety
Siara wołowa jest mało znanym suplementem diety, jednak jej popularność mimo tego znajduje się na stałym poziomie. Znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu problemów zdrowotnych nie tylko niemowląt, ale i osób dorosłych. Zawiera znacznie więcej składników immunologicznych niż siara ludzka. Współcześnie na rynku spotkać można m.in. odżywki dla niemowląt, czy hiperimmunizowane produkty spożywcze.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kowalska D., Gruczyńska E., Bryś J., Mleko matki – pierwsza żywność w życiu człowieka, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2015.
- Rak K., Bronkowska M., Immunologiczne znaczenie siary, Hygeia Public Health, 2/2014.