Kwas mrówkowy

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Kwas mrówkowy występuje naturalnie w przyrodzie, m.in. w jadzie mrówek (stąd jego nazwa) i niektórych owadów, a także w pokrzywach. Jest substancją o dużym znaczeniu biologicznym, chemicznym i przemysłowym. Wykazuje właściwości drażniące i antybakteryjne, dzięki czemu znajduje zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, m.in. w kosmetologii, rolnictwie i pszczelarstwie. Jego właściwości oraz sposób wykorzystania zależą przede wszystkim od stężenia i warunków stosowania.

Kwas mrówkowy – charakterystyka

Kwas mrówkowy jest organicznym związkiem chemicznym o wzorze sumarycznym CH2O2 i masie molowej 46,03 g/mol. Stanowi najprostszy kwas karboksylowy, a mianem kwasów karboksylowych określa się takie związki, które w swojej cząsteczce posiadają grupę karboksylową -COOH. Z tego związku można otrzymać sole i estry, które nazywa się mrówczanami.

Pod względem chemicznym substancja ta jest ciekła, bezbarwna, o ostrym zapachu i dobrze rozpuszczalna w wodzie. Pracując z tym kwasem należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ w bezpośrednim kontakcie powoduje poważne oparzenia skóry i uszkodzenia oczu. Jest lotny, a jego pary drażnią błony śluzowe.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Kwas mrówkowy – wykorzystanie w przemyśle

Kwas mrówkowy ma zastosowania w wybranych preparatach farmaceutycznych i tradycyjnych metodach leczniczych. Dawniej niektóre preparaty zawierające kwas mrówkowy lub jego pochodne były wykorzystywane w tradycyjnych metodach łagodzenia dolegliwości reumatycznych i mięśniowo-stawowych. Obecnie częściej wykorzystuje się go jednak w kosmetologii, głównie celem regulacji pH kosmetyków oraz jako dobry konserwant. 

Według oceny Cosmetic Ingredient Review z 2016 roku kwas mrówkowy i mrówczan sodu uznano za bezpieczne w aktualnych praktykach stosowania w kosmetykach, pod warunkiem odpowiedniego sformułowania preparatu, tak aby nie działał drażniąco.

W przemyśle z kolei kwas mrówkowy może być wykorzystywany do produkcji pasz i kiszonek, celem ograniczania rozwoju bakterii i pleśni w paszach, a także jako zakwaszacz do wód. Kwas mrówkowy wykorzystuje się w zwalczaniu roztocza Varroa destructor, który pasożytuje na pszczołach miodnych, jak również do garbowania skór, obróbki powierzchni metali oraz tworzenia innych wartościowych związków chemicznych.

Kwas mrówkowy – czy jest bezpieczny?

Kwas mrówkowy nie jest całkowicie bezpieczny, jego szkodliwość zależy przede wszystkim od stężenia, ilości i sposobu kontaktu z organizmem. Wyższe stężenia są wręcz wysoce niebezpieczne i mogą podrażniać oraz uszkadzać tkanki, zarówno w formie kontaktu bezpośredniego ze skórą, jak i po spożyciu czy wdychaniu oparów. Jednak małe stężenia zastosowane odpowiednio nie powodują skutków ubocznych.

Jeśli chodzi o kosmetyki z dodatkiem kwasu mrówkowego, u osób bardziej wrażliwych i z delikatną skórą mogą one powodować podrażnienia skóry. Nie powinny być stosowane w czystej, stężonej postaci. Nie należy też samodzielnie przygotowywać kosmetyków z kwasu technicznego. W razie wątpliwości najlepiej wcześniej wykonać próbę uczuleniową na zgięciu łokcia lub pod obojczykiem.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. https://sp38.kielce.eu/sites/default/files/pliki/2020/04/14wlasciwosci-kwasu-mrowkowego.pdf.
  2. Solomons T., Chemia organiczna, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2022.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *