Wodorotlenek potasu

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Wodorotlenek potasu (KOH) to nieorganiczny związek chemiczny należący do grona wodorotlenków. Jest jednocześnie jedną z najsilniejszych zasad. Stanowi silnie żrącą substancję tworzącą tzw. ług potasowy. Jego kontakt ze skórą lub innymi tkankami ludzkiego ciała może mieć poważne konsekwencje.

Wodorotlenek potasu

Wodorotlenek potasu – charakterystyka

Wodorotlenek potasu to bardzo żrąca, silnie zasadowa i higroskopijna substancja dostępna w postaci białych kryształków lub płatków. Rozpuszcza się w wodzie, a jej topnienie następuje w temperaturze 360°C. Roztwór wodorotlenku potasu można uzyskać poprzez elektrolizę roztworu chlorku potasu. Spożycie nawet niewielkiej ilości KOH prowadzi do ostrych zatruć, a nawet zagraża życiu. Zarówno wodorotlenek potasu, jak i jego roztwór wodny, pochłania z powietrza dwutlenek węgla z wytworzeniem węglanu potasu. Pojemnik z zakupionym KOH należy więc zawsze przechowywać w odosobnionej szafce i pilnować szczelności wieczka lub nakrętki.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Zastosowanie wodorotlenku potasu

Wodorotlenek potasu znajduje szerokie zastosowanie przede wszystkim w branży chemicznej, ponieważ wykazuje działanie żrące, wybielające i wysuszające. Jest więc składnikiem rozmaitych detergentów, barwników, mydeł, środków czyszczących i piorących oraz wybielaczy. Kryształki KOH wykorzystuje się ponadto przy produkcji baterii alkalicznych, akumulatorów, biopaliw, odczynników laboratoryjnych, fotowoltaicznych ogniw krzemowych, a nawet niektórych wyrobów medycznych.

Dość charakterystyczny jest ług potasowy, który wykazuje silne właściwości higroskopijne i jest żrący. Znajduje zastosowanie w preparatach do udrażniania rur, które można zakupić w każdym sklepie na dziale chemii gospodarstwa domowego.

Wodorotlenek potasu bywa wykorzystywany także w przemyśle spożywczym, gdzie pełni funkcję regulatora kwasowości oraz środka stabilizującego. Oznacza się go skrótem E525. Znaleźć go można w produktach spożywczych takich jak słodycze, konfitury, kakao czy niektóre suplementy diety. W produktach spożywczych wodorotlenek sodu nie jest szkodliwy i groźny dla organizmu, mogą go spożywać nawet dzieci czy kobiety w ciąży

Wodorotlenek potasu – szkodliwość

Wodorotlenek potasu jest niebezpieczny, jeśli będzie mocno skoncentrowany i jednocześnie będzie miał kontakt z tkankami ludzkiego ciała. Przede wszystkim powoduje oparzenia skóry, dróg oddechowych lub dróg pokarmowych, w zależności od tego, w jaki sposób przedostaje się do organizmu. Przy spożyciu KOH może dojść do perforacji żołądka i jelit, co jest sytuacją bezpośrednio zagrażającą życiu, wymagającą interwencji chirurgicznej. Przy kontakcie z gałkami ocznymi może doprowadzić do trwałej ślepoty, natomiast po wdychaniu oparów powoduje duszności i uszkodzenie nabłonka dróg oddechowych. Pracując z tym związkiem należy więc zachować szczególną ostrożność i stosować się do zasad BHP.

Bibliografia

  1. Surgiewicz J., Wodorotlenek potasu – metoda oznaczania, Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy, 1/2010.
  2. Schweda E., Chemia nieorganiczna, Wydawnictwo MedPharm, Wrocław 2014.
  3. Bielański A., Podstawy chemii nieorganicznej, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2012.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *