Kapsaicyna

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Kapsaicyna stanowi podstawowy związek alkaloidowy zawarty w owocach pieprzowca. Alkaloidy produkowane przez rośliny jako metabolity wtórne bardzo często wykazują różnokierunkową aktywność biologiczną, podobnie jest w przypadku omawianej kapsaicyny. Odpowiada ona przede wszystkim za pikantny smak potraw, może jednak być również stosowana w farmacji ze względu na lecznicze właściwości.

Kapsaicyna

Kapsaicyna – co to?

Kapsaicyna jest organicznym związkiem chemicznym z grupy alkaloidów, produkowanym przez rośliny z rodziny Capsicum. Po raz pierwszy wyizolowano ją w 1864 roku, zaś 130 lat później zlokalizowano receptor odpowiedzialny za jej wiązanie. Pod względem budowy chemicznej kapsaicyna stanowi amid o wzorze sumarycznym C18H27NO3 i masie cząsteczkowej 305,41 g/mol. Rozpuszcza się zarówno w tłuszczu, jak i w alkoholach, jednak nie wykazuje zdolności rozpuszczania się w wodzie. To właśnie obecność fragmentu aromatycznego i łańcucha alifatycznego wpływa na charakter lipofilowy cząsteczki.

Kapsaicyna – źródła

Kapsaicynę znajdziemy w roślinach wielu gatunków z rodzaju Capsicum. Do najpopularniejszych zaliczymy jednak:

  • paprykę roczną;
  • paprykę habanero;
  • paprykę jagodową;
  • paprykę owocową;
  • paprykę omszoną.

W dzisiejszych czasach nie ma większego problemu z kupnem zarówno warzyw bogatych w kapsaicynę, jak również samej, sproszkowanej kapsaicyny czy suplementów diety z jej dodatkiem.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Kapsaicyna – właściwości

Zastosowanie papryki chili było znane już tysiące lat temu. Roślinę tę uprawiano nie ze względu na smak, lecz właściwości zdrowotne. Wykorzystywano ją w celach przeciwbólowych, po sproszkowaniu otrzymywano preparat bogaty w kapsaicynę, który m.in. wcierano w dziąsła aby złagodzić ból zębów. Kapsaicyna przede wszystkim:

Ponadto kapsaicyna zwiększa przepływ krwi w błonie śluzowej żołądka, co wpływa pozytywnie na wchłanianie wielu składników leków. Może więc być stosowana w wielu różnych terapiach farmakologicznych, jako element zwiększający biodostępność składników leczniczych.

Mechanizm działania kapsaicyny

Mechanizm działania kapsaicyny poznano bardzo dobrze. Związek ten wiąże się bowiem z receptorem waniloidowym TRPV1, który wykazuje powinowactwo dodatkowo w stosunku do innych bodźców. Może być aktywowany przez inne substancje chemiczne, takie jak allicyna czy piperyna (występująca w pieprzu czarnym). Kapsaicyna, po związaniu się z receptorami zlokalizowanymi na zakończeniach neuronów, powoduje otwarcie kanału i napływ jonów do wnętrza komórki. Konsekwencją tego jest z kolei depolaryzacja błony komórkowej. Wygenerowany w ten sposób potencjał czynnościowy zostaje przekazany do rdzenia kręgowego i powoduje m.in. odczuwanie bólu oraz ciepła. Właśnie z tego względu zbyt ostre przyprawy mogą być odczuwane jako nieprzyjemne pieczenie w jamie ustnej.

W dzisiejszych czasach kapsaicynę oraz jej pochodne wykorzystuje się przede wszystkim jako składnik gazu pieprzowego. Warto wiedzieć, że kapsaicyna nie oddziałuje wyłącznie na receptor TRPV1, lecz na wiele szlaków metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka.

Kapsaicyna – przeciwwskazania

Kapsaicyna wprawdzie wykazuje właściwości lecznicze, lecz stosowana w nadmiernych ilościach staje się preparatem wysoce toksycznym. Obecnie nie wiadomo jednak, jakie dawki stają się śmiertelne. Wszelkie suplementy diety z jej dodatkiem zawsze należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Kapsaicyna jest przeciwwskazana kobietom w ciąży i karmiącym piersią, pacjentom z zaawansowanym i nieustabilizowanym nadciśnieniem tętniczym, a także dzieciom.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Siudem P., Paradowska K., Kapsaicyna – palący temat w farmacji, Lek w Polsce, 6/2018.
  2. Olszewska J., Kapsaicyna – lek czy trucizna?, Problem Nauk Biologicznych, 2/2010.
  3. Juszczak K., Thor P., Zastosowanie kapsaicyny i lidokaina w zaburzeniach czynnościowych pęcherza moczowego, Folia Medica Cracoviensia, 4/2011.
  4. Woźniak M., Siudem P., Paradowska K., Właściwości przeciwutleniające oraz zawartość kapsaicynoidów w wybranych przyprawach z dodatkiem ostrej papryki, dostępnych na polskim rynku, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2020.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *