Puste odbijanie

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Puste odbijanie to inaczej odbijanie bez wyraźnego zapachu, wskutek nadmiernego rozluźniania górnego zwieracza przełyku, co skutkuje zassaniem powietrza do jego wnętrza. Przyczyną jest więc połknięcie nadmiaru powietrza. Odbijanie dokucza nam najczęściej po spożyciu posiłku lub wypiciu napoju gazowanego. Może pojawiać się także u kobiet w ciąży czy niemowląt.

Puste odbijanie

Puste odbijanie – przyczyny

Obniżenie napięcia górnego zwieracza przełyku następuje podczas brania wdechu. Jednocześnie miejsce ma obniżenie ciśnienia w klatce piersiowej i tym samym zassanie powietrza. Może ono nastąpić np. podczas brania kęsów pokarmowych. Sugeruje się, że podczas tej czynności, z każdym jednym kęsem, połykamy do 4 ml powietrza. W związku z tym ilość nagromadzonego w żołądku powietrza będzie większa, jeśli posiłek był obfity. W przypadku picia napojów gazowanych, dwutlenek węgla w połączeniu z kwasem solnym obecnym w żołądku wytwarza gaz. To właśnie on jest usuwany podczas pustego odbijania. Puste odbijanie pojawia się niekiedy wskutek chorób i dolegliwości, takich jak np.:

Jednak znacznie częściej w przebiegu chorób mamy do czynienia z odbijaniem kwaśną treścią pokarmową. Wówczas powietrze połknięte miesza się z tym powstałym w żołądku wskutek trawienia pokarmów i to właśnie taka mieszanka jest odbijana. Niemowlęta mają szczególną zdolność połykania powietrza podczas jedzenia, dlatego puste odbijania są u nich bardzo częstym zjawiskiem. Z tego względu, rodzic po zakończeniu karmienia powinien przez chwilę ponosić niemowlę w odpowiedniej pozycji, aby mogło odbić.

Omawiając przyczyny odbijania warto wspomnieć o tzw. aerofagii. To zaburzenie czynnościowe przewodu pokarmowego, obejmujące nadmierne połykanie powietrza prowadzące do odbijania. Zaburzenie pojawia się najczęściej w przebiegu chorób psychicznych, np. nerwicy, bulimii czy zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Zobacz również: Problemy trawienne.

Domowe sposoby na puste odbijanie

Za pomocą prostych metod możemy poradzić sobie z nawracającymi epizodami pustego odbijania (także odbijania zwykłego). Wystarczy zmienić kilka nawyków żywieniowych, czyli przede wszystkim unikać:

  • gazowanych napojów;
  • szybkiego, łapczywego jedzenia i picia;
  • picia napojów przez słomkę;
  • żucia gumy lub ssania cukierków;
  • zbyt obfitych posiłków (lepiej jeść mniejsze porcje, ale częściej);
  • spożywania produktów wzdymających, np. fasoli, grochu, kapusty, soczewicy czy kalafiorów.

Pomocne są niektóre leki na wzdęcia, jednak najczęściej ich działanie w przypadku odbijania opiera się na zmniejszaniu produkcji gazów w żołądku. Dzięki temu odbijamy pusto, a nie treścią żołądkową. Można również wspomóc się ziołolecznictwem, w przypadku odbijania warto sięgać po mieszanki ziołowe. Najlepiej sprawdzą się: szałwia, rumianek, nagietek, prawoślaz, koper włoski, babka lancetowata czy łuska gryki. Jeśli puste odbijanie wynika z obecności jakiejkolwiek choroby, należy rozpocząć jej leczenie.

Jak odbijać noworodka?

Odbijanie dziecka po posiłku wpływa na jego komfort i samopoczucie. Stanowi profilaktykę bólu brzuszka, wymiotów i wielu innych dolegliwości. Ważna jest jednak prawidłowa technika tej czynności. Najczęściej stosuje się tzw. pozycję przez ramię. Kładziemy noworodka na swoim ramieniu w ten sposób, aby jego brzuszek przylegał do naszego ciała. Rączki dziecka przekładamy przez nasz bark. W tej pozycji wystarczy nosić przez chwilę dziecko, do momentu jego odbicia.

Zobacz również: Kolka u niemowląt.

Leczenie odbijania

Na ogół leczenie odbijania nie jest konieczne, jako że domowe metody są wystarczająco skuteczne. Każdy lekarz w pierwszej kolejności zaleci zmianę trybu życia, zwłaszcza w kwestii odżywiania się. Konsultacja lekarska będzie konieczna dopiero w sytuacjach, gdy pojawią się także inne dolegliwości, zwłaszcza: krew w stolcu, palpitacje serca, bóle brzucha, gorączka czy wymiotowanie krwią. W leczeniu odbijania często stosuje się węgiel lekarski, który absorbuje nadmiar powietrza i gazów fermentacyjnych.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Stachowska E., Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
  2. Korzonek M., Dziergas A., Kuczyńska M., Choroba refluksowa przełyku (GERD) – problem wciąż aktualny, Forum Medycyny Rodzinnej, 5/2014.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.