Nadmiar tłuszczu w diecie jest zjawiskiem niekorzystnym i wpływa negatywnie, zarówno na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne, jak i wygląd. Tłuszcz to najważniejszy metaboliczny składnik diety i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu na każdym etapie życia. Nawet podczas odchudzania się należy spożywać odpowiednią ilość tłuszczu. Co ważne, należy pamiętać, że mowa o zdrowych, niezbędnych, nienasyconych tłuszczach z grupy omega 3 i omega 6.
Znaczenie tłuszczu w diecie
Błędem byłoby całkowite wyeliminowanie tłuszczu z diety, co często można spotkać w przypadku osób odchudzających się. Tłuszcz jest niezbędny i pełni szereg ważnych funkcji, m.in.:
- jest składnikiem błon komórkowych i struktur całego organizmu;
- rozpuszcza wiele witamin takich jak witamina A, witamina D, witamina E, witamina K;
- jest prekursorem witamin i hormonów;
- stanowi materiał zapasowy, dostarcza energii;
- chroni przed wychłodzeniem organizmu, utrzymuje stałą temperaturę ciała i ochrania ważne narządy wewnętrzne;
- warunkuje prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego;
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego.
Pełni także wiele innych funkcji, w tym także dla naszej urody. Odpowiedni poziom wysokiej jakości tłuszczów w organizmie zapewnia zachowanie dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci, prawidłowe widzenie, a także dobre samopoczucie. Mowa oczywiście o tłuszczach NNKT (niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe).
Źródła zdrowego tłuszczu
Tłuszcz, o którym mowa określany jest mianem niezbędnego. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3 powinny być ważnym składnikiem diety kobiet ciężarnych, zwłaszcza w ostatnim trymestrze. Wtedy szczególnie intensywnie rozwija się układ nerwowy i mózg dziecka, który do normalnego funkcjonowania potrzebuje dużych ilości tych tłuszczów. Dobrymi źródłami kwasów omega 3 i omega 6 są:
- żółtka jaj (należy zachować umiar ze względu na jednoczesną zawartość cholesterolu);
- tłuste ryby morskie;
- oleje roślinne;
- orzechy, nasiona;
- Spirulina i inne algi.
Uważa się, że tego typu źródła tłuszczu powinny stanowić do 30% całej puli żywieniowej dziennie. Zgodnie z zaleceniami WHO powinno się spożywać dwie porcje ryb tygodniowo oraz 1 jajko dziennie. Orzechy i nasiona warto dodawać do jogurtów, płatków lub spożywać jako przekąska – zaleca się garść orzechów dziennie. Bardzo dobrym pomysłem jest suplementacja Spiruliną, która w swoim składzie zawiera nie tylko NNKT, ale i witaminy, minerały, błonnik, pełnowartościowe białko czy antyoksydanty.
Nadmiar tłuszczu w diecie – skutki
Niestety, większość osób w dzisiejszych czasach chętnie spożywa niezdrowe tłuszcze, czyli nasycone. Ich źródłem są:
- masło, smalec, margaryny;
- olej, na którym smażymy;
- mięso, głównie czerwone;
- podroby;
- mleko, śmietana, sery;
- fast-foody, słodycze.
Szczególnie chętnie sięgamy po te ostatnie produkty – zarówno jako przekąska w ciągu dnia, jak i jako główny posiłek. Z niektórych źródeł tłuszczów nasyconych nie warto rezygnować (mleko, śmietana, mięso), ponieważ dostarczają również wielu innych, niezwykle wartościowych składników odżywczych. Ich spożycie nie powinno jednak przekraczać zalecanych dawek. Negatywnym zjawiskiem jest nadużywanie tłuszczów zwierzęcych. Nadmiar tłuszczu w diecie skutkuje:
- podwyższeniem poziomu cholesterolu LDL;
- nadwagą i otyłością;
- znacznym wzrostem ryzyka wielu chorób sercowo-naczyniowych (miażdżyca, zawał serca, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca);
- problemami żołądkowo-jelitowymi (zaparcia, biegunka, wzdęcia, bóle brzucha, refluks);
- pogorszeniem kondycji włosów, skóry i paznokci;
- zmianami dermatologicznymi, np. trądzik, egzema;
- wystąpieniem cellulitu i rozstępów;
- wzrostem ryzyka nowotworów;
- problemami natury psychicznej – wzrost ryzyka depresji, wahań nastroju, drażliwości;
- stłuszczeniem ważnych narządów wewnętrznych i pogorszeniem ich funkcji np. stłuszczenie wątroby.
Nadmiar tłuszczu w diecie przyczynia się do gorszego samopoczucia i licznych problemów zdrowotnych. Warto o tym pomyśleć sięgając po kolejne fast-foody czy słodycze. O ile ich sporadyczne spożycie nie jest zabronione i szkodliwe, pamiętajmy wszystko jest dla człowieka, ale z umiarem.
Polecane produkty:
Omega 3 - czysty olej z Pachnotki zwyczajnej
Olej omega 3 to 100% naturalny produkt pozyskiwany z rośliny o nazwie Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens). Uzupełnia codzienną dietę m.in. w mikroelementy, witaminę E, ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Szczuko M., Seidler T., Sposób żywienia a stan odżywienia studentów ZUT w Szczecinie na tle młodzieży z innych ośrodków akademickich w Polsce, Roczniki PZH, 3/2010.
- Białkowska M., Etiopatogeneza otyłości, Postępy Nauk Medycznych, 9/2011.
- Dybkowska E., Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka, Warszawa 2015.
- Rudzińska M., Przybylski R., Rola tłuszczu w żywieniu człowieka, Medycyna Rodzinna, 4/2019.
4 Responses
mój organizm chyba się już nauczył i jak ma czegoś za dużo po prostu tego nie chce 😉
Na tłuszczu też można się poślizgnąć. Niezły z niego gagatek.
Oj tak, obcięłam trochę tłuszczy z diety i od razu widać efekty ?
Dużo przydatnych rad.
Słodyczy od lat nie jadam, ale miałam skłonności do podjadania tłustych rzeczy.
Problemy zdrowotne spowodowały, że musiałam zmienić dietę.
Mimo niskiej wagi muszę uważać na to, co jem.
Tłuszcze jak widać służą zdrowiu, ale i szkodzą.