Olej tamanu

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Olej tamanu otrzymuje się na drodze mechanicznego wytłaczania na zimno pestek z owoców drzewa Calophyllum Inophyllum Linn, potocznie zwanego drzewem tamanu. Posiada charakterystyczną, zielonożółtą lub brunatną barwę oraz ziołowy zapach. Konsystencję oleju można opisać jako gęstą, dlatego jest niezwykle wygodny w codziennym użyciu. Może zawierać osad, co jest całkowicie naturalne i nie wpływa na jakość produktu.

Olej tamanu

Olej tamanu – skład

Skład oleju tamanu jest przedmiotem licznych badań od wielu lat. Głównymi składnikami odpowiedzialnymi za jego cenne właściwości są:

  • kwas kalofillowy;
  • kallofilloidyna.

Oba związki są naturalnymi flawonoidami i jednocześnie pochodnymi kumaryny. Wykazują działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i przyspieszające gojenie się ran. Do pozostałych składników oleju tamanu zaliczamy ponadto:

Olejek stosunkowo szybko wchłania się przez skórę.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Olej tamanu – właściwości

Olej tamanu skutecznie leczy drobne rany, takie jak pęknięcia czy niewielkie uszkodzenia skóry, bywa jednak wykorzystywany do wspomagania terapii większych ran pooperacyjnych. Odpowiadają za to głównie jego właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W ziołolecznictwie i medycynie alternatywnej olej tamanu uznaje się za naturalny antybiotyk. Olej tamanu bywa stosowany na spierzchnięte usta czy suche pięty, w przypadku siniaków, bólu stawów oraz opryszczki. Istnieją przesłanki, że jego użycie może wspomóc terapię ran pooparzeniowych.

Zastosowanie oleju tamanu w kosmetyce

Produkt znajduje również powszechne zastosowanie w kosmetyce, zwłaszcza dzięki swoim właściwościom regenerującym i ochronnym. Już od czasów starożytności stosowano go do zmniejszania problemów skórnych, współcześnie rekomenduje się go osobom zmagającym się z trądzikiem, egzemami czy przewlekłymi chorobami dermatologicznymi. Sprawdzi się również w pielęgnacji skóry dojrzałej, zniszczonej i bardzo suchej. Wykazano, że składniki oleju tamanu stymulują naturalną syntezę kolagenu w skórze, co z kolei wpływa na jej jędrność, elastyczność i wytrzymałość. Regularna pielęgnacja skóry z użyciem tego produktu może efektywnie uzupełniać doustną suplementację kolagenem.

Olej tamanu można wykorzystywać do masażu relaksacyjnego. Wówczas skóra staje się gładka, nawilżona i miękka. Najlepiej łączyć go z olejem kokosowym. Olej tamanu wzmacnia barierę ochronną naskórka, dzięki czemu chroni przed nadmierną utratą wody ze skóry. Dlatego decydując się na włączenie tego produktu do codziennej pielęgnacji warto także rozpocząć regularną suplementację kwasem hialuronowym, który bardzo dobrze wiąże cząsteczki wody i odpowiada za wysokie nawilżenie skóry od środka.

Olej tamanu nada się także do pielęgnacji skóry głowy. Pomaga przy łuszczycy i łojotokowym zapaleniu skóry głowy, zmniejsza łupież oraz odżywia cebulki włosów. Dzięki temu szybciej rosną i stają się mocniejsze. Wcierki na bazie oleju tamanu mogą stanowić profilaktykę łysienia i nadmiernego wypadania włosów.

Jak używać olej tamanu?

Przede wszystkim warto pamiętać, aby buteleczkę z olejem zawsze przechowywać w lodówce. Jest on bardzo podatny na jełczenie, nawet w temperaturze pokojowej. Odrobinę oleju tamanu można nanieść bezpośrednio na zmiany skórne (wypryski, siniaki, stany zapalne, blizny itd.). Jeśli chcemy wykorzystać go na większą partię skóry lub całą twarz (np. przy rozległym trądziku) można kilka kropel tego oleju dodać do codziennie stosowanego kremu. Produkt nadaje się do użycia rano i wieczorem, jest całkowicie bezpieczny dla skóry i nie powoduje podrażnień.

Ze względów bezpieczeństwa przez użyciem warto wykonać próbę uczuleniową. Niewielką ilość oleju wmasowujemy w skórę na zgięciu łokcia lub tuż pod obojczykiem i pozostawiamy do obserwacji na kilka godzin. W przypadku znacznej większości osób olej tamanu nie powoduje reakcji alergicznej.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kędzia A., Mścisz A., Meissner H., The effect of Tamanu oil (Calophyllum inophyllum) on anaerobic bacteria isolated from respiratory tract, Postępy Fitoterapii, 3/2011.
  2. Raharivelomanana P., Ansel J., Lupo E., Mijouin L., Guillot S., Butaud J., Ho R., Lecellier G., Pichon C. Tamanu oil and skin active properties: from traditional to modern cosmetic uses, OCL, 5/2018.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.