Miód to naturalny surowiec wytwarzany przez pszczoły miodne z nektaru kwiatowego lub innych substancji naturalnych. Jest niezwykle cenionym i popularnym produktem spożywczym na całym świecie, nierzadko wykorzystuje się go również w kosmetologii i medycynie. Posiada liczne walory smakowe, zapachowe oraz lecznicze. Jednocześnie cechuje się wysokim bezpieczeństwem spożycia.
Jak wygląda produkcja miodu?
Pszczoły pobierają surowce miodowe swoim długim języczkiem, dodając do nich tym samym wydzielinę gruczołów ślinowych. Po powrocie do ula oddają mieszankę młodym pszczołom, które wciągają kropelkę nektaru do wola miodowego i wyrzucają pobraną ciecz na języczek. Czynność powtarzają kilkukrotnie, po czym nektar wraz ze śliną umieszczają w jednej z komórek plastra miodu. Tam następuje częściowe odparowanie wody, co sprawia, że miód ma gęstą konsystencję. Do odparowania wody pszczoły używają prądu powietrza wytwarzanego przez swoje skrzydła. Komórki plastra z całkowicie dojrzałym miodem pszczoły zasklepiają woskiem. Do produkcji miodu stosuje się 2 grupy surowców:
- nektar – słodki sok roślinny wydzielany przez specjalne gruczoły zwane nektarnikami;
- spadź – sok produkowany przez owady, głównie mszyce, czerwce i muchówki.
Od rodzaju pobranego surowca zależą smak, wygląd i właściwości zdrowotne danego miodu. Wiele różnic zauważa się nawet w pojedynczej grupie miodów, jako że miód może różnić się parametrami w zależności od rośliny, z której pobierany był nektar, jak i w zależności od gatunku owadów, które wytworzyły spadź.
Skład miodu
Skład miodu różni się w zależności od jego rodzaju, najczęściej jednak wymienia się następujące składniki:
- cukry, stanowiące aż 80% suchej masy;
- wodę, stanowiącą do 18%;
- witaminę C;
- tiaminę;
- ryboflawinę;
- kwas pantotenowy;
- biotynę;
- pirydoksynę;
- białko zawierające nie tylko enzymy, ale również ponad 20 różnych aminokwasów;
- kwasy organiczne;
- polifenole, w tym kwercetyna;
- karotenoidy;
- chlorofil i jego pochodne;
- terpeny;
- garbniki;
- mikroelementy.
Zawartość mikroelementów waha się od 0,04% w miodach jasnych do 0,2% w miodach ciemnych. Diabetycy muszą pamiętać, że większość miodów posiada wysoki indeks glikemiczny. Za względnie bezpieczny, z niższym indeksem glikemicznym, uznaje się choćby miód wrzosowy czy miód akacjowy.
Właściwości zdrowotne miodu
Udowodniono, że miody ciemne odznaczają się silniejszymi właściwościami antyoksydacyjnymi niż miody jasne. Szczególnie silną aktywność antybiotyczną wykazują miody spadziowe z drzew iglastych, miód gryczany i miód lipowy. Miód może być przydatnym środkiem w leczeniu licznych chorób, począwszy od układu pokarmowego, kończąc na układzie nerwowym. Wykazano, że wspomaga terapię m.in.:
- przeziębienia;
- zapalenia migdałków;
- depresji;
- nerwicy;
- liszajów i owrzodzeń;
- nadciśnienia tętniczego;
- chrypki;
- schorzeń wątroby i dróg żółciowych;
- zapalenia jelita cienkiego;
- zapalenia jelita grubego ze skłonnością do biegunek.
Miód poprawia krążenie krwi, zwiększa diurezę i działa uspokajająco. Jego spożycie stanowi świetną dawkę energii, ponieważ węglowodany w nim zawarte są łatwo przyswajalne. Cennym składnikiem miodu jest cholina, która reguluje poziom cholesterolu i chroni przed odkładaniem się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych. Dodatkowo miód poprawia pamięć i koncentrację, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwdrobnoustrojowo oraz przeciwzapalnie. Mogą po niego sięgać dzieci, kobiety ciężarne, seniorzy czy przewlekle chorzy.
Aby wszystkie składniki miodu zachowały swoje właściwości odżywcze i zdrowotne, a także aby nie uległy rozkładowi, należy przechowywać go w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu w temperaturze 10-15ºC, o wilgotności powietrza nie przekraczającej 60%. Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i odwracalnym.
Miód w kosmetologii
Miód jest cenionym produktem również w kosmetologii, jego składniki poprawiają nie tylko zdrowie, ale i urodę. Udowodniono, że miód oczyszcza skórę, przeciwdziała wypryskom, wspomaga leczenie trądziku oraz wygładza. W zależności od rodzaju może nawet rozjaśniać skórę i włosy, chroniąc przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Miód wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia, oparzenia i spierzchnięcia. Skutecznie nawilża skórę, czyniąc ją gładką i miękką. Z kolei jako składnik szamponów i kosmetyków do pielęgnacji włosów wzmacnia je, odbudowuje oraz wygładza. Ma również działanie przeciwłupieżowe.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 3/2018.
- Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 2/2014.
- Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, Postępy Fitoterapii, 1/2018.
- Jasicka-Misiak I., Kafarski P., Chemiczne markery miodów odmianowych, Wiadomości Chemiczne, 65/2011.