Olejek rycynowy

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Olejek rycynowy posiada niezwykle wszechstronne zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Stosuje się go w produkcji powłok ochronnych, tworzyw sztucznych, smarów maszynowych, ale i wyrobów kosmetycznych czy farmaceutycznych. W gospodarstwie domowym stosuje się go głównie do pielęgnacji włosów.

Olejek rycynowy

Właściwości kosmetyczne olejku rycynowego

Olejek rycynowy nawilża, regeneruje i wygładza włosy, dlatego jest częstym składnikiem domowych kosmetyków do pielęgnacji włosów. Jego stosowanie może wpłynąć delikatnie na przyciemnienie barwy włosów. Z pewnością staną się one gęstsze i mocniejsze, będą także lepiej się rozczesywać. Wystarczy dodać kilka kropel produktu do codziennie stosowanego szamponu, aby cieszyć się tak korzystnymi efektami. Pozostając w temacie kosmetologii, olejek rycynowy służy nam do pielęgnacji brwi i rzęs, a niekiedy nawet paznokci.

Ciekawostką jest, że olejek rycynowy może stanowić alternatywę popularnych kosmetyków do oczyszczania twarzy. Bez obaw można myć nim twarz rano i wieczorem, bazując na metodzie OCM (oczyszczanie skóry olejami). Usunie nie tylko sebum, ale i silikony z kosmetyków niezmywalne wodą. Warto wymieszać go z innymi olejkami – dobrze łączy się z winogronowym lub lnianym.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Olejek rycynowy w medycynie

Olejek rycynowy ma zastosowanie nie tylko zewnętrzne, ale i wewnętrzne. Wykazuje silne działanie przeczyszczające, dlatego bywa stosowany do leczenia zaparć. Działa na zasadzie ograniczania wchłaniania płynów i soli, przez co zmiękcza masy kałowe umożliwiając im sprawne przesuwanie się przez jelita. Efekt ten potęguje działanie drażniące na błony śluzowe.

Produkt można stosować zewnętrznie celem poprawy zdrowia. Wystarczy nasączyć miękki ręcznik lub jałową gazę ciepłym olejkiem i przyłożyć do ciała. Można dzięki temu znacznie zmniejszyć dolegliwości bólowe brzucha, kręgosłupa, głowy czy stawów. Ciepły kompres na bazie olejku należy pozostawić na ciele do momentu utraty odpowiedniej temperatury.

Przeciwwskazania do przyjmowania olejku rycynowego

Olejek rycynowy – w przypadku stosowania wewnętrznego – ma wiele przeciwwskazań. Wpływa na to specyfika jego działania, obejmująca podrażnianie i przeczyszczanie. Do głównych przeciwwskazań zaliczymy:

  • znaczne odwodnienie organizmu;
  • atonię;
  • stany zapalne okrężnicy;
  • wiek do 7. roku życia;
  • niedrożność jelit, wszelkie zwężenia światła jelit;
  • ciążę, karmienie piersią;
  • bóle brzucha o nieznanej przyczynie.

Do działań niepożądanych po spożyciu olejku należą nudności, bóle brzucha i ostre biegunki. Podczas stosowania zewnętrznego przeciwwskazaniem jest ciąża i okres laktacji, miesiączka, a także nadwrażliwość na produkt. Przed użyciem zawsze warto wykonać próbę uczuleniową.

Koktajl położnych

Na końcu warto zgłębić ciekawą, choć w dzisiejszych czasach dość kontrowersyjną kwestię, jaką jest tzw. koktajl położnych. Jego głównym składnikiem jest właśnie olejek rycynowy, do pozostałych zaliczamy zaś inne tłuszcze czy liście malin. Tak stworzona mieszanina ma na celu przyspieszenie lub wywołanie akcji porodowej. Wzmożone ruchy perystaltyczne jelit pobudzają do pracy mięśnie macicy, co skutkuje jej skurczami. Dawniej metodę tę stosowano na szeroką skalę, dziś jednak wiadomo, że może nieść za sobą wiele komplikacji, np. niedotlenienie płodu. Stosowanie olejku rycynowego u kobiet w ciąży jest możliwe, jednak decyzję zawsze podejmuje lekarz po zapoznaniu się z konkretnym przypadkiem.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kula J., Quang T., Olej rycynowy – chemia i zastosowanie, Przemysł Chemiczny, 11/1998.
  2. Hejman-Lenga E., Akademia Paznokcia, 3/2014.
  3. Adamski Z., Kaszuba A., Dermatologia dla kosmetologów, Wydawnictwo Urban&Partner, Wrocław 2010.

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.