Witamina C w kosmetologii

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Witamina C to niezbędny związek dla wielu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie ludzkim. Ze względu na to, że nie jest ona produkowana w naszym ciele warto, aby regularnie była dostarczana wraz z dietą, a także pod postacią zabiegów kosmetycznych.

Witamina C w kosmetologii

Witamina C – właściwości

Witamina C to przede wszystkim silny antyoksydant. Usuwa z organizmu szkodliwe, wolne rodniki, jednocześnie przeciwdziałając uszkadzaniu jego komórek oraz starzeniu się skóry. Dodatkowo witamina ta bierze udział w syntezie kolagenu, wpływając również na uszczelnienie naczyń krwionośnych oraz zwiększając elastyczność skóry. Witamina C poprawia również mikrocyrkulację w skórze zmniejszając tym występujący na niej rumień. Bardzo często wykorzystywana jest w preparatach o działaniu rozjaśniającym, ze względu na hamowanie syntezy melaniny w skórze.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Dodatkowo witamina C wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, przez co pomocna jest w pielęgnacji skóry trądzikowej. Zmniejsza aktywność niektórych enzymów w skórze m.in. kolagenazy, elastazy, hialuronidazy, które przyczyniają się do rozpadu takich substancji jak kolagen, elastyna i kwas hialuronowy. Istotną funkcją witaminy C jest też pobudzanie syntezy ceramidów, które odpowiedzialne są za zatrzymywanie wody w naskórku. Witamina C uznawana jest również jako naturalny filtr przeciwsłoneczny.

Wskazania do stosowania witaminy C

Witamina C w kosmetologii

W przemyśle kosmetycznym, aby w 100% wykorzystać działanie witaminy C, a także zapobiec jej szybkiemu utlenianiu wykorzystuje się jej pochodne pod postacią:

  • palmitynian askorbylu – mimo że posiada dużą stabilność, wykazuje małą aktywność biologiczną. Wewnątrz skóry w szybkim tempie przekształca się w czystą postać witaminy C;
  • glukozyd askorbylu – produkowany jest z witaminy C oraz skrobi. Po aplikacji na skórę, w wyniku działania enzymów powoli uwalnia kwas askorbinowy. Nie wnika w głębsze warstwy naskórka, hamuje produkcję melaniny, redukuje przebarwienia;
  • tetraizopalmitynian askorbylu – to najbardziej trwała i stabilna postać witaminy C. Przynosi również najskuteczniejsze efekty. Występuje pod postacią olejku, dlatego też przechodzi przez głębsze warstwy naskórka. Jest bardzo skuteczna, nawet przy stężeniu 1-3%;
  • sól magnezowa fosforanu askorbylu – stosowana jest w preparatach dla skóry wrażliwej, wykazuje właściwości rozjaśniające i antyoksydacyjne;
  • sól sodowa fosforanu askorbylu – posiada bardzo zbliżone właściwości do soli magnezowej fosforanu askorbylu. Dodatkowo wykazuje działanie antybakteryjne, dzięki czemu wspomaga skutecznie pielęgnację skóry trądzikowej.

Kosmetyki z witaminą C powinny być stosowane jako nierozłączna część elementu codziennej pielęgnacji skóry, aby spowolnić jej procesy starzenia się. Warto zaznaczyć, że witamina C w preparatach do stosowania miejscowego pełni rolę czynnika chroniącego przed działaniem promieni UVA i UVB. Dodatkowo pomocna jest w leczeniu poparzeń skóry, zmniejsza rumień i nasilenie reakcji zapalnej. Witamina C nie pochłania promieniowania UV, stąd też jest najlepszym filtrem przeciwsłonecznym.

Witamina C a jej stężenie

Witamina C występuje w kosmetykach w różnych stężeniach. Zwykle zawartość jej wynosi między 8% a 20%. Z kolei w preparatach pod oczy jeszcze mniejsza od 3% do 5%. Najlepsze efekty przynosi witamina C w stężeniu 15 %.



Polecane produkty:

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.