Nadmiar tłuszczu w diecie

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Nadmiar tłuszczu w diecie jest zjawiskiem niekorzystnym i wpływa negatywnie, zarówno na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne, jak i wygląd. Tłuszcz to najważniejszy metaboliczny składnik diety i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu na każdym etapie życia. Nawet podczas odchudzania się należy spożywać odpowiednią ilość tłuszczu. Co ważne, należy pamiętać, że mowa o zdrowych, niezbędnych, nienasyconych tłuszczach z grupy omega 3 i omega 6.

Nadmiar tłuszczu w diecie

Znaczenie tłuszczu w diecie

Błędem byłoby całkowite wyeliminowanie tłuszczu z diety, co często można spotkać w przypadku osób odchudzających się. Tłuszcz jest niezbędny i pełni szereg ważnych funkcji, m.in.:

  • jest składnikiem błon komórkowych i struktur całego organizmu;
  • rozpuszcza wiele witamin takich jak witamina Awitamina D, witamina E, witamina K;
  • jest prekursorem witamin i hormonów;
  • stanowi materiał zapasowy, dostarcza energii;
  • chroni przed wychłodzeniem organizmu, utrzymuje stałą temperaturę ciała i ochrania ważne narządy wewnętrzne;
  • warunkuje prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego;
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego.

Pełni także wiele innych funkcji, w tym także dla naszej urody. Odpowiedni poziom wysokiej jakości tłuszczów w organizmie zapewnia zachowanie dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci, prawidłowe widzenie, a także dobre samopoczucie. Mowa oczywiście o tłuszczach NNKT (niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe).

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Źródła zdrowego tłuszczu

Tłuszcz, o którym mowa określany jest mianem niezbędnego. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3 powinny być ważnym składnikiem diety kobiet ciężarnych, zwłaszcza w ostatnim trymestrze. Wtedy szczególnie intensywnie rozwija się układ nerwowy i mózg dziecka, który do normalnego funkcjonowania potrzebuje dużych ilości tych tłuszczów. Dobrymi źródłami kwasów omega 3 i omega 6 są:

  • żółtka jaj (należy zachować umiar ze względu na jednoczesną zawartość cholesterolu);
  • tłuste ryby morskie;
  • oleje roślinne;
  • orzechy, nasiona;
  • Spirulina i inne algi.

Uważa się, że tego typu źródła tłuszczu powinny stanowić do 30% całej puli żywieniowej dziennie. Zgodnie z zaleceniami WHO powinno się spożywać dwie porcje ryb tygodniowo oraz 1 jajko dziennie. Orzechy i nasiona warto dodawać do jogurtów, płatków lub spożywać jako przekąska – zaleca się garść orzechów dziennie. Bardzo dobrym pomysłem jest suplementacja Spiruliną, która w swoim składzie zawiera nie tylko NNKT, ale i witaminy, minerały, błonnik, pełnowartościowe białko czy antyoksydanty.

Nadmiar tłuszczu w diecie – skutki

Niestety, większość osób w dzisiejszych czasach chętnie spożywa niezdrowe tłuszcze, czyli nasycone. Ich źródłem są:

  • masło, smalec, margaryny;
  • olej, na którym smażymy;
  • mięso, głównie czerwone;
  • podroby;
  • mleko, śmietana, sery;
  • fast-foody, słodycze.

Szczególnie chętnie sięgamy po te ostatnie produkty – zarówno jako przekąska w ciągu dnia, jak i jako główny posiłek. Z niektórych źródeł tłuszczów nasyconych nie warto rezygnować (mleko, śmietana, mięso), ponieważ dostarczają również wielu innych, niezwykle wartościowych składników odżywczych. Ich spożycie nie powinno jednak przekraczać zalecanych dawek. Negatywnym zjawiskiem jest nadużywanie tłuszczów zwierzęcych. Nadmiar tłuszczu w diecie skutkuje:

Nadmiar tłuszczu w diecie przyczynia się do gorszego samopoczucia i licznych problemów zdrowotnych. Warto o tym pomyśleć sięgając po kolejne fast-foody czy słodycze. O ile ich sporadyczne spożycie nie jest zabronione i szkodliwe, pamiętajmy wszystko jest dla człowieka, ale z umiarem.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Szczuko M., Seidler T., Sposób żywienia a stan odżywienia studentów ZUT w Szczecinie na tle młodzieży z innych ośrodków akademickich w Polsce, Roczniki PZH, 3/2010.
  2. Białkowska M., Etiopatogeneza otyłości, Postępy Nauk Medycznych, 9/2011.
  3. Dybkowska E., Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka, Warszawa 2015.
  4. Rudzińska M., Przybylski R., Rola tłuszczu w żywieniu człowieka, Medycyna Rodzinna, 4/2019.

Zapisz się do newslettera!

Szukaj
Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

4 Responses

  1. Dużo przydatnych rad.
    Słodyczy od lat nie jadam, ale miałam skłonności do podjadania tłustych rzeczy.
    Problemy zdrowotne spowodowały, że musiałam zmienić dietę.
    Mimo niskiej wagi muszę uważać na to, co jem.
    Tłuszcze jak widać służą zdrowiu, ale i szkodzą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *