
Choroba (łac. aegritudo) to określenie każdego odstępstwa organizmu od zdrowia. Jest zaburzeniem funkcji lub uszkodzeniem części organizmu, który nie może prawidłowo funkcjonować. Występuje w momencie gdy działanie czynnika chorobotwórczego daje niekorzystne objawy, które znacznie różnią się od prawidłowego działania organizmu i są odstępstwem od zachowania homeostazy. Choroba to zwykle stan charakteryzujący się złym samopoczuciem oraz długotrwałym niedomaganiem organizmu lub jego danej części.
Kosmetologia (łac. cosmetologia) – słowo wywodzi się z języka greckiego i pochodzi od słów kosmetes – sługa toaletowy, kosmetikos – upiększający. Kosmetologia to dział nauki zajmujący się badaniem, leczeniem oraz pielęgnowaniem skóry, włosów i paznokci objętych chorobą lub defektem. Jest to wiedza związana z higieną życia jak i higieną odżywiania. Celem jej jest zwiększenie atrakcyjności ciała kobiet i mężczyzn przy pomocy różnego rodzaju zabiegów oraz kosmetyków, co niesie za sobą poprawę samopoczucia i przede wszystkim zwiększa pewność siebie oraz wpływa na własną samoocenę. Jej zadaniem jest przywrócenie lub poprawa wizerunku zewnętrznego człowieka.
Masaż to forma oddziaływania na ludzki organizm, podczas której wykorzystuje się bodźce mechaniczne. Należy do nich m.in. głaskanie, ucisk, czy wibracja tkanek, których zadaniem jest wywołanie fizjologicznych odczynów w organizmie. Oznacza to, że masaż wykazuje działanie lecznicze, zapobiegawcze, relaksacyjne oraz kosmetyczne.
Medycyna estetyczna to dział medycyny, który zajmuje się zapewnieniem wysokiej jakości życia ludzi zdrowych ukierunkowanych na profilaktykę starzenia się skóry. Zakres medycyny, do której wlicza się kierunek medycyny estetycznej obejmuje wykonywanie zabiegów o nieinwazyjnym lub małoinwazyjnym stopniu swojego działania. Głównym, a zarazem nadrzędnym celem jej jest zwiększenie atrakcyjności pacjenta pod względem fizycznym.
Naturalne kosmetyki to produkty stworzone na bazie składników naturalnych czyli związków pochodzenia roślinnego, mineralnego lub zwierzęcego. Oprócz tego, w kwestii produkcji kosmetyków naturalnych istotne jest pozyskiwanie ich komponentów. Proces ten powinien odbywać za sprawą metod fizycznych takich jak ekstrakcja, filtracja, suszenie, tłoczenie, destylacja, mielenie czy przesiewanie.
Oficjalnie mówi się, że kosmetyki naturalne nie powinny zawierać żadnych syntetycznych składników.
Uroda (łac. pulchritudo) – związana jest przede wszystkim z wyglądem ciała. Stanowi jeden z najważniejszych czynników, który kieruje i decyduje o zachowaniach ludzi wobec innych. Uroda również wpływa na własną samoocenę oraz pewność siebie. Jest mocną determinantą sympatii, a także szczerości, warunkuje kontakty międzyludzkie. Jest znacząca w przypadku zawierania nowych znajomości i w początkowych etapach tworzenia się związków.
Zdrowie to moment, w którym organizm odczuwa fizyczny i psychiczny dobrostan. Określane jest również jako brak w organizmie choroby lub pewnego stopnia niepełnosprawności. Zdrowie to sposób życia, ponieważ zdrowie określa również realizowanie swoich marzeń, zaspokajanie swych potrzeb, zmienianie środowiska oraz radzenie sobie z nim.
Naturalne i sztuczne substancje słodzące powszechnie występują w wielu produktach spożywczych. Oprócz wywoływania słodkiego smaku, związki te pełnią również inne funkcje m.in. działają konserwująco, są nośnikiem związków zapachowych, a także stanowią pożywkę dla bakterii i drożdży w procesie fermentacji.
Obecnie występuje wiele rodzajów substancji słodzących, które różnią się między sobą siłą słodkości. Oznacza to, że intensywność słodkiego smaku może być różna i uwarunkowana jest rodzajem środka słodzącego, temperaturą oraz pH. Cechą idealnego środka słodzącego powinno być:
Warto podkreślić, że związki słodzące pełnią różne funkcje w pożywieniu. Oznacza to, że można podzielić je ze względu na różne kryteria, do których należą:
Związki słodzące, które zapewniają pożywieniu słodki smak dzieli się na dwie grupy:
Sztuczne środki słodzące stanowią syntetyczny zamiennik cukru i tworzą liczną grupę związków chemicznych. Charakteryzują się tym, że w niewielkich ilościach posiadają słodki smak, który znacznie przewyższa słodycz sacharozy. Ponadto warto podkreślić, że substancje te nie wykazują właściwości odżywczych. Dodatkowo, cechują się małą kalorycznością, niskim indeksem glikemicznym, są wydajniejsze od cukru, nie reagują z innymi składnikami pożywienia, są nietoksyczne, tanie i szybko wydalane z organizmu.
Naturalne substancje słodzące to związki pochodzące od roślin (owoców, korzeni, liści). Warto podkreślić, że nie są uważane za dodatkowe związki słodzące, pomimo zapewnienia produktom słodkiego smaku. Promuje się je jako zdrowsze związki od tradycyjnego cukru, ponieważ stanowią lepszą alternatywę, jednak wykazują podobną do niego kaloryczność.
Powszechnie uznawane są za substancje bezpieczne, jednak w większych dawkach mogą przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, nadwagi, próchnicy czy podniesienia poziomu trójglicerydów we krwi. Do najczęściej stosowanych naturalnych substancji słodzących zalicza się fruktozę, glukozę oraz miód.
Substancje słodzące stanowią ważny składnik codziennej diety. Stosuje się je w produkcji żywności jako konserwant, stabilizator, jednak szczególnie jako związek zapewniający odpowiedni smak, aromat, barwę oraz teksturę danych produktów spożywczych.
![]() |
Kwas hialuronowy tabletki
Kwas hialuronowy znajduje się w skórze, dzięki czemu czyni ją gładką, elastyczną i bez zmarszczek. Z wiekiem jego ilość jednak maleje i należy dostarczać go do organizmu, aby uzupełnić powstające braki … Zobacz więcej... |
![]() |
Kolagen naturalny - skóra i stawy
Kolagen od bioalgi to naturalny, najwyższej jakości hydrolizat kolagenu. Jest to najważniejsze białko, które wpływa na jakość skóry. Jego odpowiednia ilość zapobiega powstawaniu zmarszczek, cellulitu, rozstępów, ... Zobacz więcej... |
Zapisz się do newslettera!
Domowe sposoby na ugryzienie komara
Jakie właściwości ma witamina B5?
Jak skutecznie schudnąć z brzucha?
Najpopularniejsze w Zdrowie
Zostań z nami
Polecane artykuły