Dieta w atopowym zapaleniu skóry spełnia bardzo ważną rolę. Warto podkreślić, że zastosowanie diety eliminacyjnej przynosi zadowalające efekty nie tylko w przypadku leczenia AZS, ale również innych chorób dermatologicznych.
Atopowe zapalenie skóry (AZS)
Atopowe zapalenie skóry należy do jednych z najczęściej pojawiających się chorób alergicznych, szczególnie w okresie dzieciństwa. Objawia się ona mocnym świądem oraz suchością skóry. Dość istotną rolę w rozwoju choroby odgrywają czynniki środowiskowe, immunologiczne, predyspozycje genetyczne, a także nadreaktywność na działanie bodźców nieimmunologicznych.
Ponadto w rozwoju choroby znaczną rolę odgrywa codzienna dieta. Niekiedy może nasilać objawy, jednak w wielu przypadkach stanowi ona podstawę do leczenia chorób dermatologicznych.
Alergeny
Warto podkreślić, że pokarm, a co za tym idzie codzienna dieta może stanowić również źródło wielu alergenów, które na skutek dostania się do organizmu wchodzą w reakcję z układem immunologicznym. Pierwsza z nim styczność wywołuje uczulenie, zaś zbyt długi kontakt z alergenem może wywołać typowe objawy kliniczne reakcji alergicznej.
Dieta wykluczająca
Dieta wykluczająca jeden lub kilka składników pokarmowych, które powodują objawy kliniczne reakcji alergicznej znalazła zastosowanie w sytuacji występowania ostrych reakcji kiedy potwierdzona zostanie obecność IgE. Także w sytuacji kiedy stwierdzono jeden lub kilka pokarmów o dużym wskaźniku wywołania objawów.
Dieta oligoantygenowa
Dieta oligoantygenowa czyli o zmniejszonej antygenowości znajduje zastosowanie, gdy objawy uwidaczniają się po spożyciu różnych pokarmów. W związku z tym zaleca się spożywanie tzw. bezpiecznych produktów, które uczulają bardzo rzadko. Należy do nich: jagnięcina, brokuły, szparagi, kukurydza, ryż, sałata, jabłka, ziemniaki.
Dieta elementarna
Obejmuje zastosowanie aminokwasów. Wykorzystywana jest w sytuacjach, gdy nie dochodzi do zmniejszenia się objawów po wcześniej zastosowanych restrykcjach.
Dieta w atopowym zapaleniu skóry
Dieta eliminacyjna w przypadku atopowego zapalenia skóry, któremu towarzyszy nadmierna suchość powinna obejmować pozytywne właściwości kwasu gamma-linolenowego GLA. Należy on do kwasów tłuszczowych omega-6 zaś jego doskonałym źródłem jest wiesiołek, ogórecznik lub czarna porzeczka. Warto podkreślić, że zbyt niski poziom kwasów omega-6 w organizmie może wywołać upośledzenie funkcji bariery naskórkowej, a także zwiększyć przeznaskórkową utratę wody TEWL, w ostateczności prowadząc do AZS. Podsumowując, regularne spożywanie olejów zawierających GLA może skutecznie zmniejszyć stany zapalne skóry.
Podsumowanie
W przypadku wielu chorób skóry, w tym również AZS warto uświadomić chorego, że dzięki zastosowaniu odpowiedniej diety można zmniejszyć objawy wielu rodzajów chorób dermatologicznych. Warto podkreślić, że obecność w diecie kwasów omega-6 przynosi skuteczne efekty w poprawie wyglądu skóry z objawami AZS. Mimo to przed rozpoczęciem tego rodzaju leczenia należy wykonać konsultację z lekarzem oraz dietetykiem, ponieważ tylko indywidualne podejście do pacjenta może zapewnić skuteczną eliminację objawów.
Polecane produkty:
Czarnuszka siewna
Czarnuszka ma zastosowanie w różnego rodzaju problemach skórnych. Jest wykorzystywana w zwalczaniu trądziku, blizn, zakażeń wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych, alergii, a także suchej skóry, również głowy (np. łupież). Zobacz więcej... | |
Olej z czarnego kminku
Olej z czarnego kminku tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, cenne substancje m.in. witaminę E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego działanie to dokładne nawilżanie, szybsza regeneracja, poprawa wyglądu skóry ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Wróbel O., Kosmetologia Estetyczna, Żywienie w atopowym zapaleniu skóry, 5/2017.
Jedna odpowiedź
przy azs dieta obowiązkowo, do tego opieka dermatologa i alergologa oraz odpowiednie kosmetyki zalecane dla atopowców.