Dieta enzymatyczna to nie jest sposób odżywiania jaki moglibyśmy wprowadzić do swojego codziennego menu. Stosowana w sposób sporadyczny, kilka razy do roku, zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych, a także pomaga w ich leczeniu. Czym dokładnie jest dieta enzymatyczna oraz czy warto się na nią zdecydować?
Enzymy
Enzymy to cząsteczki białkowe pełniące w organizmie różne funkcje, które uwarunkowane są ich budową oraz miejscem występowania. Należy zaznaczyć, że stanowią one jedne z najważniejszych struktur w ludzkim organizmie, ponieważ wspomagają procesy leczenia, odpowiedź immunologiczną organizmu, a także chronią przed rozwojem chorób nowotworowych.
Enzymy charakteryzują się działaniem katalitycznym, w związku z czym wpływają na przyspieszanie reakcji chemicznych, a także procesów biologicznych w organizmie. Ponadto wykazują wysoki stopień specjalizacji, zaś ich aktywność uwarunkowana jest temperaturą oraz pH środowiska.
Dieta enzymatyczna – hit czy kit?
Głównym celem diety enzymatycznej jest metaboliczne umożliwienie organizmowi pozbycia się zalegających toksyn przy jednoczesnym dostarczeniu mu dużych ilości składników odżywczych pochodzących ze świeżo wyciskanych soków w formie koloidalnej. W diecie wykorzystuje się aktywne enzymy pochodzenia roślinnego, które dodatkowo spełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy.
Dietę enzymatyczną stosuje się głównie w przypadku otyłości, cukrzycy, a także chorób:
- nowotworowych;
- kardiologicznych;
- układu pokarmowego;
- autoimmunologicznych;
- metabolicznych (nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu).
Dieta enzymatyczna obejmuje kilka podstawowych zasad:
- owoce należy spożywać jako osobny posiłek, ze względu na ich składniki, które są bardzo szybko trawione i posiadają środowisko kwasowe (pH poniżej 7);
- nie zaleca się spożywania kwaśnych owoców (tj. kiwi, agrest, jeżyny, cytryny, porzeczki, wiśnie) w połączeniu ze słodkimi (tj. banany, daktyle, brzoskwinie, czereśnie);
- kwaśne owoce nie zaleca się łączyć z produktami, które zawierają białko roślinne (migdały, orzechy, soja, słonecznik), a także zwierzęce (jaja, mleko, mięso, ser), ponadto nie należy popijać posiłków białkowych sokami owocowymi;
- owoców słodkich nie należy dodawać do posiłków, które zawierają skrobię (groch, fasola, kasza, mąka);
- produkty skrobiowe można łączyć z warzywami tj. cebula, cykoria, kalafior, papryka, pietruszka, szparagi;
- warzywa tj. buraki, brukselka, kalarepa, kapusta, marchew, ogórek, rzodkiewka można łączyć z produktami, które zawierają białko zwierzęce lub roślinne;
- łączenie tłuszczów z warzywami jest możliwe, jednak nie zalecane ze skrobią lub białkiem;
- każdy osobny posiłek powinien zawierać jeden rodzaj białka oraz skrobi;
- mleko można pić, jedynie bez mieszania go z innymi składnikami.
Enzymy a chemioterapia
Wykorzystanie enzymów proteolitycznych przyczynia się do zastosowania u chorego niższych dawek w trakcie chemioterapii. Ponadto ich obecność powoduje zmniejszenie skutków ubocznych leczenia, a także ogranicza kumulowanie się toksyn powstających w trakcie terapii. Należy podkreślić, że dieta enzymatyczna redukuje również uciążliwe wymioty, biegunkę, zmęczenie, ból czy nudności, które występują podczas leczenia onkologicznego.
Jakie enzymy wykorzystuje dieta enzymatyczna?
Enzymy stosowane podczas diety enzymatycznej są pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Do najlepszych zalicza się papaina (papaja), bromelaina (ananas). Chymotrypsyna, pankreatyna oraz trypsyna to enzymy pochodzenia zwierzęcego.
Aby enzymy zostały odpowiednio przyswojone powinny być spożywane na czczo, ponieważ dzięki temu trafiają bezpośrednio do krwiobiegu, skąd mogą dotrzeć do każdej komórki organizmu.
Enzymy w kosmetologii
Skuteczne właściwości enzymów wykorzystuje również dziedzina kosmetologii. Bromelaina oraz papaina to częste składniki maseczek o działaniu oczyszczającym, kremów na noc oraz peelingów enzymatycznych.
Dieta enzymatyczna – przeciwwskazania
- ciąża;
- karmienie piersią;
- zaburzenia krzepliwości krwi;
- stosowanie środków na rozrzedzenie krwi;
- uszkodzenia wątroby.
Bibliografia
- Molski M., Nowoczesna Kosmetologia, Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa 2014.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |