Olej z pestek winogron, ze względu na swój skład, może stanowić doskonały produkt do wykorzystania w celach kulinarnych, a także w kosmetologii i medycynie. Charakteryzuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (około 19% jednonienasyconych i około 70% wielonienasyconych), małą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych (około 11%) oraz obecnością witaminy E (około 8 mg/100 ml) i innych antyoksydantów, które częściowo zabezpieczają olej przed utlenianiem. Produkt praktycznie nie ma smaku i zapachu.
Olej z pestek winogron – skład
Głównym składnikiem oleju z pestek winogron są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i to właśnie one świadczą o korzystnych właściwościach produktu. Wśród pozostałych składników wyróżnia się:
- witaminę E (tokoferole);
- sterole;
- proantocyjanidyny.
Nie jest to długa lista składników, jednak mimo tego olej z pestek winogron zalicza się do jednego z najzdrowszych.
Właściwości zdrowotne oleju z pestek winogron
NNKT zawarte w tym oleju wpływają pozytywnie na układ nerwowy i układ sercowo-naczyniowy. Są niezbędne, aby impulsy nerwowe mogły zostać prawidłowo przeniesione. Poprawiają pamięć i koncentracje, warto więc po nie sięgać w momentach wzmożonego wysiłku umysłowego. U osób starszych zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Olej z pestek winogron spożywany regularnie wpływa pozytywnie na elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych, zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu LDL we krwi, a więc chroni przed miażdżycą czy nadciśnieniem tętniczym.
To nie jedyne korzyści z jego spożywania. Duża zawartość witaminy E i antyoksydantów sprawia, że olej z pestek winogron spowalnia procesy starzenia się organizmu i poprawia ogólny wygląd zewnętrzny. Dochodzi do zlikwidowania nadmiaru wolnych rodników tlenowych, które są czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych. Produkt działa neuroprotekcyjnie, antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie.
Na końcu warto wspomnieć o wspieraniu układu pokarmowego. Wszystkie składniki zawarte w oleju z pestek winogron poprawiają ilość i jakość naturalnej mikroflory jelitowej. Zmniejszają poziom markerów zapalnych i chronią okrężnicę przed uszkodzeniami.
Olej z pestek winogron w kosmetologii
Olej z pestek winogron posiada znacznie więcej witaminy E niż inne oleje. Dla przykładu, oliwa z oliwek ma jej aż 2-krotnie mniej. Dzięki temu olej z pestek winogron staje się coraz popularniejszy w pielęgnacji włosów, skóry i paznokci.
Działa silnie odżywczo i regenerująco. W przypadku skóry zmniejsza jej stany zapalne, przyspiesza gojenie oraz stymuluje różnicowanie się zdrowych komórek naskórka. Z kolei pielęgnacja włosów olejem zapobiegnie łupieżowi i zmniejszy jego intensywność oraz zapobiegnie łamliwości włosów. Staną się gładkie, jedwabiste i wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne, takie jak stylizacje czy prostowanie. To opcja dla włosów średnioporowatych.
Jak stosować olej z pestek winogron?
W kuchni można dodawać odrobinę do sałatek, dać kapustnych czy fasolowych oraz zup kremowych. Nie ma zapachu ani wyraźnego smaku, dlatego nie zmieni walorów potrawy. Znacznie częściej olej z pestek winogron stosuje się w kosmetologii.
Chcąc zadbać o włosy wystarczy zastosować go do olejowania, zarówno na mokro, jak i na sucho lub dodać odrobinę do gotowej, regularnie używanej maski. Maskę warto przygotować także samodzielnie. Wówczas wystarczy łyżeczkę oleju zmieszać dokładnie z gęstym jogurtem naturalnym i łyżką algi Spirulina. Całość trzymamy na włosach pół godziny, po czym zmywamy ciepłą wodą. Olej z pestek winogron nada się do metody OCM oczyszczania twarzy. Można go aplikować punktowo na zmiany skórne.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kondratowicz-Pietruszka E., Charakterystyka profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów roślinnych, Zeszyty Naukowe nr 841.
- Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K., Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2006.
- Satora A., Francik R., Kondratowicz-Pietruszka E., Gąstoł M., Krośniak M. Wydajność i skład oleju pozyskanego z pestek winogron, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2015.
- Stec M., Kurzeja E., Pawłowska-Góral K., Mazurek I. Zmiany wartości odżywczej oleju z pestek winogron pod wpływem świeżego ziela tymianku, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2012.