Papaina to enzym roślinny wywodzący się z owoców papai, który mocno doceniany jest w przemyśle kosmetycznym. Jego głównym zadaniem jest pomoc w reakcji rozkładu białek na peptydy i aminokwasy.
Papaina
Papaina wykorzystywana była już w medycynie ludowej w redukcji dolegliwości bólowych, stanów zapalnych oraz obrzęków. Ponadto dzięki jej stosowaniu można zapobiec biegunce, alergiom, a także wspomóc procesy trawienne.
Pozyskiwana jest z mlecznego płynu owoców papai, który występuje w owocach, łodygach, a także liściach. Ciekawostką jest fakt, że im bardziej papaja jest niedojrzała, tym zawiera bardziej aktywną papainę.
Jak działa papaina?
Głównym działaniem papainy jest trawienie białek, a także rozkładanie ich struktury na peptydy i aminokwasy. Ponadto wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. W związku z tym przyczynia się do neutralizacji wolnych rodników, których nadmiar w organizmie przyczynia się do rozwoju chorób m.in. o podłożu nowotworowym, a także szybszego starzenia się.
Regularnie stosowana papaina aktywuje układ immunologiczny do większej pracy. Należy podkreślić jednak, że związek ten ceniony jest również przez sportowców. Jak się okazuje suplementy z zawartością papainy łagodzą mikrouszkodzenia włókien mięśniowych czyli popularne zakwasy wywołane intensywnym wysiłkiem fizycznym. Ponadto, związek ten przyczynia się do regulacji poziomu cukru we krwi.
Uwaga!
Bezpieczeństwo długotrwałego stosowania papainy zawartej w owocach oraz w formie suplementu diety nie jest potwierdzone. Jednoczesne jej spożywanie może jednak wywołać podrażnienie gardła, przełyku, żołądka lub przyczynić się do reakcji alergicznych.
Korzystnie oddziałuje również na skórę przyczyniając się do przyspieszenia gojenia się ran, co wpływa na skrócenie czasu rekonwalescencji po urazach czy kontuzjach.
Zalety
- wspomaga procesy trawienne;
- zmniejsza stres oksydacyjny;
- redukuje bóle mięśniowe;
- zapobiega infekcjom (papaina blokuje wzrost bakterii, grzybów oraz innych pasożytów m.in. powodujących infekcje dróg oddechowych, jelit, żołądka oraz dróg moczowych).
Wady
Nadmierne korzystanie z papainy może przyczynić się do:
- bólu brzucha;
- reakcji alergicznej;
- interakcji z innymi lekami;
- dolegliwości u kobiet karmiących piersią oraz będących w ciąży.
Wskazówka
Właściwości papainy wzmacnia m.in. bromelaina, inne enzymy trawienne oraz chlorofil.
Papaina w kosmetologii
Papaina cieszy się dużym zainteresowaniem w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystywana jest przede wszystkim w produktach przeznaczonych do złuszczania martwych komórek naskórka. Ponadto doskonale odświeża skórę i działa regenerująco. Bardzo często występuje w połączeniu z innymi enzymami (bromelainą) w celu zapewnienia lepszego efektu pielęgnacyjnego.
Polecane produkty:
Olej z czarnego kminku
Olej z czarnego kminku tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, cenne substancje m.in. witaminę E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego działanie to dokładne nawilżanie, szybsza regeneracja, poprawa wyglądu skóry ... Zobacz więcej... | |
Czarnuszka siewna
Czarnuszka ma zastosowanie w różnego rodzaju problemach skórnych. Jest wykorzystywana w zwalczaniu trądziku, blizn, zakażeń wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych, alergii, a także suchej skóry, również głowy (np. łupież). Zobacz więcej... |