Olejki eteryczne jako naturalne konserwanty

Autor

mgr Aneta Nawrot

Spis treści

Olejki eteryczne jako naturalne konserwanty

Autor

mgr Aneta Nawrot

Spis treści

Olejki eteryczne to produkty pochodzenia naturalnego, które znajdują powszechne zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym oraz farmaceutycznym. Związki te otrzymuje się głównie w wyniku procesu destylacji z parą wodną. Rzadziej poprzez adsorpcję, ekstrakcję z rozpuszczalnikami organicznymi lub ditlenkiem węgla.

Olejki eteryczne jako naturalne konserwanty

Olejki eteryczne – skład chemiczny i właściwości

Cechą charakterystyczną olejków eterycznych jest ich intensywny zapach oraz mocno zróżnicowany skład. Mogą zawierać one nawet do kilkuset składników (związków chemicznych) szczególnie z grupy terpenoidów. Do najbardziej cennych, a zarazem charakterystycznych komponentów zalicza się połączenia tlenowe: estry, alkohole alifatyczne lub terpenowe, aldehydy, ketony, tlenki oraz laktony. Warto podkreślić, że olejki eteryczne posiadają wiele cech wspólnych. Należy do nich lotność z parą wodną, charakter lipofilny w temperaturze 18 stopni Celsjusza, fakt, że są cieczami, a także, że są optycznie czynne. Olejki eteryczne posiadają nieco skomplikowany skład chemiczny. Oznacza to, że niektóre z nich stanowią mieszaninę ponad 300 różnych związków.

Olejki eteryczne jako substancje czynne w kosmetykach

Olejki eteryczne, które zawierają związki terpenowe cechują się działaniem przeciwzapalnym, antyseptycznym, przeciwdrobnoustrojowym, relaksacyjno-uspokajającym oraz rozgrzewającym. Szerokie działanie olejków eterycznych ściśle powiązane jest z efektem synergistycznego lub antagonistycznego działania poszczególnych ich składników. Należy jednak podkreślić, że mimo wielu zalet jakie posiadają terpeny mogą również wywołać podrażnienia skóry, alergie kontaktowe oraz reakcje fotouczulające.

Olejki eteryczne jako naturalne konserwanty

Olejki eteryczne mogą stanowić alternatywę dla syntetycznych substancji konserwujących, ze względu na silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz antyutleniające.

Warto podkreślić, że w ostatnich latach znacząco wzrósł trend korzystania z produktów pochodzenia naturalnego, zawierające również naturalne konserwanty. Mechanizm działania związków naturalnych o działaniu konserwującym wiąże się z zahamowaniem wzrostu mikroorganizmów, utleniania oraz pewnych enzymatycznych reakcji występujących w produktach kosmetycznych. Natura oferuje nam zatem szeroką grupę naturalnych konserwantów, które wykazują wiele mechanizmów obronnych przeciwko zanieczyszczeniom mikrobiologicznym.

Wiele znanych olejków eterycznych charakteryzuje się właściwościami antymykobakteryjnymi. Przykładem może być m.in. olejek z rozmarynu lekarskiego, tymianku pospolitego, eukaliptusa czy szałwii lekarskiej. Aktywność przeciwdrobnoustrojową, a co za tym idzie konserwującą wykazuje również olejek cedrowy oraz olejek z lebiodki pospolitej.

Podsumowanie

Olejki eteryczne charakteryzują się szerokim spektrum właściwości biologicznych, a także farmakologicznych, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych oraz antyutleniających. Głównymi składnikami tych naturalnych związków są terpeny, które wykazują również potencjał jako promotory przejścia transepidermalnego w produktach kosmetycznych. Poprzez wielokierunkowy mechanizm działania olejków eterycznych stanowią one pożądany składnik nie tylko kosmetyków, ale również biopestycydów.

Bibliografia

  1. Adaszyńska M., Swarcewicz M., Olejki eteryczne jako substancje aktywne lub konserwanty w kosmetykach, Wiadomości Chemiczne, 2012.


Polecane produkty:

One Response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *