Zatrucie alkoholowe niestety nie jest rzadkim zjawiskiem. Polska znajduje się w czołówce państw europejskich zagrożonych alkoholizmem, a w ciągu ostatnich 20 lat spożycie wzrosło aż do 10 litrów czystego alkoholu. Zgodnie z definicją, zatruciem nazywamy wniknięcie do organizmu substancji dla niego szkodliwych. Śmiertelność związana z przewlekłym zatruciem alkoholem dochodzi aż do 10%.
Zatrucie alkoholowe – przyczyny
W Polsce jednym z częściej występujących zatruć jest zatrucie alkoholem etylowym, czego jednak nie należy mylić z upiciem się czy kacem. Kac to najczęściej występujący objaw po uprzednim nadużyciu alkoholu. Z kolei ostre zatrucie alkoholowe spotkać może każdego i bez względu na to, czy też dana osoba jest uzależniona od alkoholu, czy nadużycie napojów alkoholowych było tylko jednorazowym incydentem. O zatruciu etanolem można mówić w sytuacjach, gdy jego stężenie przekracza 0,3‰. Skutki zatrucia mogą być bardzo poważne, a nawet w skrajnych przypadkach zatrucie to może skończyć się śmiercią.
Warto wiedzieć, że dawka śmiertelna alkoholu wynosi około 300 ml czystego alkoholu etylowego spożytego w ciągu 1 godziny. Odpowiada to 0,7 l wódki. U dorosłej osoby poważne zatrucie organizmu wystąpić może po wypiciu 1-1,5 ml/kg, czyli 50–100 ml czystego spirytusu. Natomiast śmiertelna dawka, jak podają różne źródła, to 5–8 g/kg, a jeśli chodzi o dzieci, to tylko 3 g/kg.
Objawy zatrucia alkoholowego
Zatrucie alkoholowe to stan, w którym poza zwykłym upojeniem pojawiają się jeszcze inne, niepokojące objawy. Są to między innymi:
- wymioty;
- wzmożona potliwość ciała;
- drgawki, dreszcze;
- hipotermia;
- spłycenie i przyspieszenie oddechu;
- utrata przytomności.
Taka osoba wymaga bezzwłocznej pomocy lekarskiej. Powyższych objawów nigdy nie należy ignorować. Natomiast w przebiegu zatrucia alkoholem metylowym objawy dzielimy na 3 fazy w zależności od momentu ich wystąpienia. Na samym początku miejsce ma przyspieszenie oddechu, czemu mogą towarzyszyć bóle głowy i wymioty. Metabolizm alkoholu jeszcze nie nastąpił. W fazie drugiej metabolizm się już rozpoczął, wskutek czego powstają kwas mrówkowy i aldehyd. Skutkuje to wystąpieniem bólu brzucha, spadku ciśnienia krwi oraz przekrwienia oczu. W trzeciej fazie toksyn powodują uszkodzenie układu nerwowego. Kwas mrówkowy może doprowadzić nawet do ślepoty.
Zobacz również: Nadużywanie alkoholu.
Zatrucie alkoholowe – śmiertelność
Najczęstszą przyczyną zgonów wskutek zatrucia alkoholowego jest uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego przy zbyt późnej pomocy medycznej. Często dochodzi również do zachłyśnięcia się, co skutkuje uduszeniem. Alkohol daje złudne poczucie ciepła, dlatego nierzadko spotykamy się ze śmiercią wskutek wychłodzenia organizmu czy odmrożeń. Nieco inaczej wygląda sytuacja przy zatruciach alkoholem metolowym, czego konsekwencjami są ostra niewydolność nerek, uszkodzenie mięśnia sercowego oraz uszkodzenie wątroby.
Zatrucie alkoholowe – leczenie
Przy zatruciach alkoholowych pierwszy i najważniejszym etapem jest sprawdzenie 3 parametrów:
- drożności dróg oddechowych;
- oddechu;
- krążenia.
Następnie należy monitorować pozostałe parametry fizjologiczne i przystąpić do leczenia właściwego. Personel medyczny podaje pacjentowi dożylnie elektrolity, płyny, witaminy i glukozę. Przy zaburzeniach oddychania należy rozpocząć intubację lub nawet przeprowadzić sztuczną wentylację. Niezwykle istotne jest stwierdzenie, czy do zatrucia doszło wskutek spożycia etanolu, metanolu czy glikolu etylenowego. Kolejną ważną rzeczą jest nawodnienie pacjenta, które prowadzi do szybszego pozbycia się alkoholu z krwiobiegu. Nie zaleca się jednak podawania żadnych innych płynów poza wodą, zwłaszcza kawy i herbaty.
W przypadku zatrucia glikolem etylenowym pacjentowi podaje się alkohol etylowy oraz fomepizol. Podanie tych dwóch substancji pomoże tylko wtedy, gdy jeszcze nie doszło do wystąpienia ciężkiej kwasicy. Warto szczególną uwagę poświęcić na badania parametrów wątroby, jako że jest to narząd najmocniej wyniszczany przez alkohol.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kozłowski B., Szczęśniak A., Włodarski R., Piekarz T., Kwasica mleczanowa z pH < 6,8 – zatrucie alkoholem niespożywczym czy kwasica towarzysząca leczeniu metforminą? Opis przypadku, Anestezjologia i Ratownictwo, 9/2015.
- Kamińska H., Gawlik A., Gawlik T., Małecka-Tendera E., Hospitalizacje z powodu zatruć alkoholem etylowym wśród dzieci i młodzieży – dane pochodzące z jednego szpitala klinicznego w Polsce, Psychiatria Polska, 2/2018.