Witamina K to związek odpowiedzialny za proces krzepnięcia krwi oraz mineralizacji tkanek. Jakie inne funkcje spełnia w organizmie oraz co stanowi jej główne źródło występowania?
Witamina K
Witamina K została odkryta w 1935 roku przez Henryka Dama. Należy podkreślić, że związek ten nie jest substancją jednorodną, lecz grupą związków będących pochodnymi 2-metylo-1,4-naftochinonu. Jej naturalnie występującą formą jest witamina K1 (filochinon) produkowana przez rośliny, a także witamina K2 (menachinon) produkowana przez bakterie w jelicie cienkim. Syntetyczną formą witaminy K jest natomiast menadion (witamina K3).
Witamina K wchłaniana jest w jelicie cienkim i przy udziale żółci transportowana do układu limfatycznego. Stąd z kolei przenoszona jest do układu krążenia, a następnie do tkanek i narządów tj. wątroba, kości, nerki, mózg, serce, trzustka.
Witamina K jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, zaś poziom jej przyswajalności uwarunkowany jest obecnością soli kwasów żółciowych w przewodzie pokarmowym.
Rola witaminy K
Głównym zadaniem witaminy K jest udział w procesie syntezy protrombiny (białko, z którego powstaje skrzep), czynników krzepnięcia krwi, a także utrzymywanie prawidłowej gospodarki wapniowej w organizmie. Witamina K chroni naczynia krwionośne przed zwapnieniem oraz utratą elastyczności.
Poza bezpośrednim wpływem na stan naczyń krwionośnych witamina K wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe.
Źródła witaminy K
Aż połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę K pokrywa żywność, drugą połowę dobroczynne bakterie występujące w jelicie cienkim.
Głównym źródłem witaminy K są:
- brokuły;
- szpinak;
- szparagi;
- brukselka;
- natka pietruszki;
- groszek;
- awokado;
- marchewka;
- ziemniaki;
- truskawki;
- brzoskwinie;
- jarmuż;
- lucerna;
- jaja;
- ser żółty;
- wątróbka;
- kiszone ogórki;
- kiszona kapusta;
- zsiadłe mleko;
- jogurt naturalny;
- ogórek.
Skutki niedoboru witaminy K
Głównym powodem niedoboru witaminy K jest przyjmowanie dużych ilości leków oraz terapie antybiotykowe powodujące niszczenie bakterii, które ją syntezują. Ponadto przyczyniają się ku temu zjełczałe tłuszcze, które utrudniają wchłanianie się witaminy K.
Niedobór witaminy K w organizmie można rozpoznać po pojawieniu się siniaków nawet po najmniejszym uderzeniu, obfitych miesiączkach, krwawieniu z nosa czy długo gojących się ranach (niewłaściwa krzepliwość krwi).
W wyniku niedoboru witaminy K dochodzi do odkładania się wapnia w kościach, który następnie dostaje się do tętnic. Efektem tego jest jednoczesny rozwój osteoporozy oraz miażdżycy, a co za tym idzie chorób serca i układu krwionośnego.
Grupa ryzyka osób z niedoborem witaminy K to w szczególności chorzy na:
- celiakię;
- cholestazę;
- przewlekłe zapalenie trzustki;
- mukowiscydozę;
- zaburzenia funkcji wątroby.
Skutki nadmiaru witaminy K
Nadmiar witaminy K w organizmie objawia się nadmierną potliwością, uczuciem gorąca, bólem mięśnia sercowego, skokiem ciśnienia tętniczego. W wyniku podwyższonego poziomu witaminy K następuje rozpad krwinek czerwonych co powoduje anemię, zapalenie jelit, u niemowląt żółtaczkę oraz uszkodzenie komórek, w tym również mózgowych.
Zobacz również: Żółtaczka u noworodków.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |