Węgiel aktywny w kosmetykach – działanie

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Węgiel aktywny należy do grupy pierwiastków, który w dużym stopniu kojarzony jest z branżą kosmetyczną. Ponadto dzięki swoim właściwościom ogólnoustrojowym i szerokiemu wpływowi na nasze zdrowie, związek ten jest świetnym preparatem m.in. na dolegliwości żołądkowe. Dodatkowo minerał ten znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym, papierniczym i farmaceutycznym.

Węgiel aktywny w kosmetykach – działanie

Węgiel aktywny – czym jest?

Węgiel aktywny to pierwiastek, który każdy doskonale zna. Charakteryzuje się specyficzną, porowatą strukturą dzięki, której posiada niezwykłą zdolność absorpcji, czyli pochłaniania i wiązania jonów oraz cząsteczek. Zjawisko to oznacza przyciąganie różnego rodzaju zanieczyszczeń oraz toksyn nawet z najgłębszych warstw skóry. Dzięki temu węgiel aktywny działa odświeżająco, złuszcza martwy naskórek, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz wspomaga naturalne oczyszczanie. W związku z tym idealnie sprawdza się w takich dziedzinach jak kosmetologia, szczególnie w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.

Węgiel aktywny w kosmetykach – działanie

Węgiel aktywny bardzo szeroko wykorzystywany jest w branży kosmetycznej. Szczególnie mocne zastosowanie znalazł w różnego rodzaju kosmetykach. m.in. w maskach, peelingach czy mydłach. Dzięki takim preparatom można głęboko oczyścić skórę z wszelkich zanieczyszczeń, a także poprawić jej ogólną kondycję np. ograniczyć nadmierną produkcję sebum. Dodatkowo stosowanie kosmetyków z zawartością węgla aktywnego niwelują stany zapalne oraz przyspieszają procesy regeneracyjne skóry.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Minerał ten nie wiąże się jednak tylko z pielęgnacją skóry. W ostatnim czasie na rynku pojawiły się również popularnie nazywane czarne pasty do zębów tworzone na bazie węgla aktywnego. Nic w tym dziwnego, bowiem charakteryzuje się on działaniem absorpcyjnym, a przez to również rozjaśniającym. W związku z tym węgiel aktywny na zęby stanowi doskonałe rozwiązanie na śnieżnobiały uśmiech.

Ponadto składnik w postaci węgla aktywnego znaleźć można również w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Szampony z tak cennym dodatkiem dogłębnie oczyszczają skórę głowy, usuwają nadmiar zgromadzonego sebum sprawiając, że włosy stają się świeże i puszyste. Z kolei u osób posiadających łupież, szampon z węglem aktywnym sprawdzi się bardzo dobrze jako preparat na tego rodzaju dolegliwości.

Dla kogo przeznaczony jest węgiel aktywny?

Węgiel aktywny zalecany jest przed wszystkim osobom posiadającym cerę mieszaną, cerę tłustą i trądzikową, a także włosy o charakterze przetłuszczającym się.

Zobacz również: Przetłuszczające się włosy – jak temu zaradzić?

Gdzie kupić węgiel aktywny?

Produkt ten można zakupić w każdej aptece pod postacią tabletek lub kapsułek zawierających sproszkowany minerał. Cena węgla aktywneg waha się w zależności od producenta waha si w granicach od 5 do 12 zł.



Polecane produkty:

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

10 odpowiedzi

  1. Mam skórę mieszaną, trądzikową i bardzo dobrze sprawdzają się u mnie kosmetyki z tym składnikiem. Ostatnio węgiel jest coraz bardziej doceniany w kosmetyce, podoba mi się ten trend 🙂

  2. Mnie coraz bardzie kusi maseczka z węglem, na razie stosuje pastę do zębów z węglem i jestem bardzo zadowolona 😉

  3. O! super, własnie testuję szampon i mgiełkę z rzeżuchą i węglem aktywnym i byłam ciekawa co ten wegiel daje, bo szczerze powiedziawszy kupiłam dla rzeżuchy i cudnego zapachu 😀

  4. Mam maseczkę z AA właśnie z węglem. Widziałam też żele do twarzy i zastanawiam się czy by nie kupić. Podobno mocno oczyszczają. A ja szukam czegoś co sprawi, że moje rozszerzone pory znikną 😉

  5. Obecnie używam żelu do mycia twarzy z węglem i faktycznie skóra mniej się przetłuszcza, no i wyprysków prawie wcale nie ma 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.