Substancje uczulające w kosmetykach

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Substancje uczulające w kosmetykach często przyczyniają się do reakcji alergicznych skóry w postaci wysypki, obrzęku, świądu czy zaczerwienienia. Wśród związków tych należy wyróżnić m.in. substancje zapachowe, barwniki oraz konserwanty.

Substancje uczulające w kosmetykach

Substancje uczulające w kosmetykach

Do głównych związków uczulających kosmetyków należą:

  • substancje zapachowe;
  • barwniki;
  • konserwanty;
  • podłoża i rozpuszczalniki;
  • ekstrakty roślinne.

1. Substancje zapachowe.

Warto podkreślić, że ilość osób uczulonych na związki zapachowe nieustannie wzrasta. Ściśle wiąże się to z coraz szerszym stosowaniem zapachów do podstawowych produktów pielęgnacyjnych. Do produktów o najwyższym wskaźniku uczuleń należą perfumy, ponieważ zawierają one 20% składników zapachowych, następnie są to wody toaletowe 4% oraz kremy 0,05%. Aż w 80% za powstanie reakcji alergicznych odpowiedzialny jest koktajl zapachowy A oraz balsam peruwiański. Koktajl zapachowy A to mieszanina składająca się z 8 związków o stężeniu 1%. Należy do niego: absolut mchu dębowego, izoeugenol, geraniol, eugenol, alkohol cynamonowy.

Do innych związków zapachowych, które odpowiedzialne są za wystąpienie reakcji alergicznej zalicza się:

2. Barwniki.

Barwniki to kolejna grupa związków, która przyczynia się do alergii. W dużej mierze odpowiedzialne są za to aminy aromatyczne tj. para-fenyleno-diaminy (PPD), para-touleno-diaminy (PTD), 2-nitro-para-fenyloendodiaminy (ONPPD). PPD to czarny barwnik występujący w ciemnych odcieniach farb do włosów. Związek ten cechuje się silnym działaniem uczulającym, w związku z tym znajduje się na liście związków przeznaczonych do stosowania w ograniczonych ilościach. Należy podkreślić, że uczulenie na związek PPD przebiega dość agresywnie. Dochodzi do obrzęku skóry wokół oczu, co utrudnia ich otwieranie. Obrzęk oraz rumień może dotyczyć również całej twarzy.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

3. Konserwanty.

Konserwanty to substancje, które zapewniają kosmetykom trwałość poprzez hamowanie w nich rozwoju drobnoustrojów. W dużej mierze konserwanty obecne w preparatach kosmetycznych często stanowią przyczynę reakcji alergicznych. Do najważniejszych z nich należy:

  • formaldehyd;
  • wyzwalacze formaldehydu;
  • katon CG;
  • estry kwasu p-hydroksybenzoesowego;
  • etylenodiamina;
  • mertiolat;
  • triclosan.

Najsilniejszym związkiem uczulającym w tej grupie jest formaldehyd. Należy podkreślić, że znajduje się on na liście substancji, które posiadają ograniczenia, co do stosowania. Oznacza to, że formaldehyd może być wykorzystywany w produktach do paznokci w stężeniu 5%.

Obecnie jednak w dużej mierze w składzie kosmetyków występują parabeny. Wszystko dlatego, że zaobserwowano, iż wykazują one odpowiednie właściwości jako związki konserwujące przy niskim działaniu konserwującym.

4. Podłoża i rozpuszczalniki.

Reakcje alergiczne na podłoża kosmetyków nie należą do częstych. Można je określić na poziomie 2,2-2,4 %. Do związków o charakterze podłoża powodującym reakcję alergiczną należy:

Uczulenie na lanolinę oraz eucerynę dotyczy głównie osób z atopowym zapaleniem skóry. Wszystko dlatego, że w lanolinie, która pozyskiwana jest z wełny owczej, uczulają alkohole alifatyczne (długołańcuchowe).

5. Ekstrakty roślinne.

Mimo, że ekstrakty roślinne należą do naturalnych składników kosmetyków część z nich wykazuje działanie uczulające. Głównym alergenem w tej grupie jest:

Susbstancje uczulające w kosmetykach

Bibliografia

  1. Ciupińska M., Eris I., Frydrych A., Kosmetologia Pielęgnacyjna i Lekarska, Wydawnictwo Lekarskie PZWL., Warszawa 2010.


Polecane produkty:

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *