Naturalne i sztuczne substancje słodzące powszechnie występują w wielu produktach spożywczych. Oprócz wywoływania słodkiego smaku, związki te pełnią również inne funkcje m.in. działają konserwująco, są nośnikiem związków zapachowych, a także stanowią pożywkę dla bakterii i drożdży w procesie fermentacji.
Substancje słodzące
Obecnie występuje wiele rodzajów substancji słodzących, które różnią się między sobą siłą słodkości. Oznacza to, że intensywność słodkiego smaku może być różna i uwarunkowana jest rodzajem środka słodzącego, temperaturą oraz pH. Cechą idealnego środka słodzącego powinno być:
- brak toksyczności;
- niskokaloryczność;
- bezbarwność;
- stabilność w wysokich temperaturach;
- łatwe rozpuszczanie w wodzie;
- odporność na zmiany pH.
Warto podkreślić, że związki słodzące pełnią różne funkcje w pożywieniu. Oznacza to, że można podzielić je ze względu na różne kryteria, do których należą:
- konsystencja: proszki, syropy;
- pochodzenie: środki naturalne, syntetyczne;
- wartość energetyczna: związki niedostarczające energii, dostarczające energii;
- funkcja technologiczna: półsyntetyczne wypełniacze, środki słodzące.
Związki słodzące, które zapewniają pożywieniu słodki smak dzieli się na dwie grupy:
- naturalne cukrowce – mono i dwucukry tj. fruktoza, glukoza, sacharoza, maltoza;
- związki słodzące określane symbolem E – półsyntetyczne związki słodzące (sorbitol, mannitol, ksylitol, erytrytol);
- środki intensywnie słodzące.
Sztuczne substancje słodzące
Sztuczne środki słodzące stanowią syntetyczny zamiennik cukru i tworzą liczną grupę związków chemicznych. Charakteryzują się tym, że w niewielkich ilościach posiadają słodki smak, który znacznie przewyższa słodycz sacharozy. Ponadto warto podkreślić, że substancje te nie wykazują właściwości odżywczych. Dodatkowo, cechują się małą kalorycznością, niskim indeksem glikemicznym, są wydajniejsze od cukru, nie reagują z innymi składnikami pożywienia, są nietoksyczne, tanie i szybko wydalane z organizmu.
Naturalne substancje słodzące
Naturalne substancje słodzące to związki pochodzące od roślin (owoców, korzeni, liści). Warto podkreślić, że nie są uważane za dodatkowe związki słodzące, pomimo zapewnienia produktom słodkiego smaku. Promuje się je jako zdrowsze związki od tradycyjnego cukru, ponieważ stanowią lepszą alternatywę, jednak wykazują podobną do niego kaloryczność.
Powszechnie uznawane są za substancje bezpieczne, jednak w większych dawkach mogą przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, nadwagi, próchnicy czy podniesienia poziomu trójglicerydów we krwi. Do najczęściej stosowanych naturalnych substancji słodzących zalicza się fruktozę, glukozę oraz miód.
Podsumowanie
Substancje słodzące stanowią ważny składnik codziennej diety. Stosuje się je w produkcji żywności jako konserwant, stabilizator, jednak szczególnie jako związek zapewniający odpowiedni smak, aromat, barwę oraz teksturę danych produktów spożywczych.
Bibliografia
- Drzewiecka A., Kosmetologia Estetyczna, Sztuczne i naturalne środki słodzące, 4/2016.
Polecane produkty:
Kolagen naturalny - skóra i stawy
Kolagen od bioalgi to naturalny, najwyższej jakości hydrolizat kolagenu. Jest to najważniejsze białko, które wpływa na jakość skóry. Jego odpowiednia ilość zapobiega powstawaniu zmarszczek, cellulitu, rozstępów, ... Zobacz więcej... | |
Kwas hialuronowy tabletki
Kwas hialuronowy znajduje się w skórze, dzięki czemu czyni ją gładką, elastyczną i bez zmarszczek. Z wiekiem jego ilość jednak maleje i należy dostarczać go do organizmu, aby uzupełnić powstające braki … Zobacz więcej... |