Kwas foliowy to jeden z głównych składników odżywczych kobiet starających się o dziecko. Pełni bowiem wyjątkowo ważne funkcje w organizmie kobiety, ze względu na zapobieganie poważnym wadom rozwojowym płodu. Mimo to, suplementacja kwasem foliowym to niezbędny element diety każdego z nas.
Kwas foliowy
Kwas foliowy należy do witamin z grupy B, stąd też funkcjonuje pod nazwą witamina B9, B11 lub folacyna. Jego nazwa wywodzi się z języka łacińskiego od słowa folium, które oznacza liść. Czysty kwas foliowy występuje jedynie w formie syntetycznej, w pożywieniu natomiast spotkać go można w postaci folianów. Ciekawostką jest fakt, że organizm ludzki jest w stanie syntezować własny kwas foliowy. Są to jednak zbyt małe ilości, aby uzupełnić jego dzienne zapotrzebowanie.
Rola kwasu foliowego w organizmie
Kwas foliowy spełnia wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie, mimo, że nie jest w stanie produkować go w wystarczających ilościach. Bardzo ważne jest więc dostarczanie go z zewnątrz w formie pożywienia. Witamina B9 to związek o szczególnym działaniu na komórki organizmu, zwłaszcza układu nerwowego oraz krwionośnego. Wpływa również na właściwy metabolizm aminokwasów i kwasów nukleinowych.
Ze względu na korzystny wpływ kwasu foliowego na regulację wzrostu komórek, a także układu nerwowego związek ten szczególnie ważny jest dla kobiet będących w ciąży. Jego obecność przyczynia się do zmniejszenia ryzyka pojawienia się wrodzonych wad cewy nerwowej.
Wskazówka
Cewa nerwowa to początkowa faza rozwoju układu nerwowego, która z czasem przekształca się w rdzeń kręgowy oraz mózg. Jeśli w takcie rozwoju dziecka dojdzie do zaburzeń procesów jego wykształcenia się wówczas do rdzenia jak i mózgu może dostać się płyn owodniowy, przez co rozwój narządów tych zostanie zatrzymany. Efektem tego może być przepuklina mózgowo-rdzeniowa, bezmózgowie oraz rozszczep kręgosłupa.
Należy podkreślić, że kwas foliowy uczestniczy w procesie dojrzewania czerwonych krwinek, wraz z witaminą B6 i B12 wpływa na regulację poziomu homocysteiny, której nadmierna ilość stanowi jedną z głównych przyczyn rozwoju miażdżycy.
Skutki niedoboru kwasu foliowego
Do najważniejszych skutków niedoboru kwasu foliowego należy:
- niedokrwistość (anemia);
- wady wrodzone płodu;
- zwiększony poziom homocysteiny;
- niepłodność obu płci;
- zaburzenia koncentracji;
- pogorszenie nastroju;
- zaburzenia przewodu pokarmowego;
- biegunka;
- zaburzenia pigmentacji skóry oraz błon śluzowych.
Źródła kwasu foliowego
Kwas foliowy występuje zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Do najbogatszych źródeł witaminy B9 zalicza się:
- zielone warzywa (brokuł, szpinak, kapusta, szparagi, sałata);
- produkty zbożowe (płatki owsiane, otręby);
- rośliny strączkowe (groch, fasola, bób, soja);
- drożdże;
- pomarańcze;
- banany;
- orzechy;
- migdały;
- wątroba;
- jaja.
Dawkowanie kwasu foliowego dla kobiet w ciąży
Kwas foliowy dla kobiet w ciąży to szczególnie ważny element codziennej diety. W związku z tym jego suplementację zaleca się już na 6 tygodni przed planowanym zapłodnieniem z dawką 400 μg. U kobiet ciężarnych natomiast dzienne zapotrzebowanie wynosi 600 μg, do końca III trymestru.
Czy można przedawkować kwas foliowy?
Przedawkowanie kwasu foliowego nie jest takie oczywiste. Ze względu na to, że jest związkiem łatwo rozpuszczalnym w wodzie stosunkowo szybko wydalany jest z organizmu wraz z moczem. Jeśli jednak zjawisko przedawkowania kwasu foliowego będzie miało miejsce, wówczas może przyłożyć się to na utrudnienie wykrycia niedoborów witaminy B12.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |