
Choroba (łac. aegritudo) to określenie każdego odstępstwa organizmu od zdrowia. Jest zaburzeniem funkcji lub uszkodzeniem części organizmu, który nie może prawidłowo funkcjonować. Występuje w momencie gdy działanie czynnika chorobotwórczego daje niekorzystne objawy, które znacznie różnią się od prawidłowego działania organizmu i są odstępstwem od zachowania homeostazy. Choroba to zwykle stan charakteryzujący się złym samopoczuciem oraz długotrwałym niedomaganiem organizmu lub jego danej części.
Kosmetologia (łac. cosmetologia) – słowo wywodzi się z języka greckiego i pochodzi od słów kosmetes – sługa toaletowy, kosmetikos – upiększający. Kosmetologia to dział nauki zajmujący się badaniem, leczeniem oraz pielęgnowaniem skóry, włosów i paznokci objętych chorobą lub defektem. Jest to wiedza związana z higieną życia jak i higieną odżywiania. Celem jej jest zwiększenie atrakcyjności ciała kobiet i mężczyzn przy pomocy różnego rodzaju zabiegów oraz kosmetyków, co niesie za sobą poprawę samopoczucia i przede wszystkim zwiększa pewność siebie oraz wpływa na własną samoocenę. Jej zadaniem jest przywrócenie lub poprawa wizerunku zewnętrznego człowieka.
Masaż to forma oddziaływania na ludzki organizm, podczas której wykorzystuje się bodźce mechaniczne. Należy do nich m.in. głaskanie, ucisk, czy wibracja tkanek, których zadaniem jest wywołanie fizjologicznych odczynów w organizmie. Oznacza to, że masaż wykazuje działanie lecznicze, zapobiegawcze, relaksacyjne oraz kosmetyczne.
Medycyna estetyczna to dział medycyny, który zajmuje się zapewnieniem wysokiej jakości życia ludzi zdrowych ukierunkowanych na profilaktykę starzenia się skóry. Zakres medycyny, do której wlicza się kierunek medycyny estetycznej obejmuje wykonywanie zabiegów o nieinwazyjnym lub małoinwazyjnym stopniu swojego działania. Głównym, a zarazem nadrzędnym celem jej jest zwiększenie atrakcyjności pacjenta pod względem fizycznym.
Naturalne kosmetyki to produkty stworzone na bazie składników naturalnych czyli związków pochodzenia roślinnego, mineralnego lub zwierzęcego. Oprócz tego, w kwestii produkcji kosmetyków naturalnych istotne jest pozyskiwanie ich komponentów. Proces ten powinien odbywać za sprawą metod fizycznych takich jak ekstrakcja, filtracja, suszenie, tłoczenie, destylacja, mielenie czy przesiewanie.
Oficjalnie mówi się, że kosmetyki naturalne nie powinny zawierać żadnych syntetycznych składników.
Uroda (łac. pulchritudo) – związana jest przede wszystkim z wyglądem ciała. Stanowi jeden z najważniejszych czynników, który kieruje i decyduje o zachowaniach ludzi wobec innych. Uroda również wpływa na własną samoocenę oraz pewność siebie. Jest mocną determinantą sympatii, a także szczerości, warunkuje kontakty międzyludzkie. Jest znacząca w przypadku zawierania nowych znajomości i w początkowych etapach tworzenia się związków.
Zdrowie to moment, w którym organizm odczuwa fizyczny i psychiczny dobrostan. Określane jest również jako brak w organizmie choroby lub pewnego stopnia niepełnosprawności. Zdrowie to sposób życia, ponieważ zdrowie określa również realizowanie swoich marzeń, zaspokajanie swych potrzeb, zmienianie środowiska oraz radzenie sobie z nim.
Aspartam to jeden z najbardziej znanych i najczęściej spożywanych substancji słodzących. Obecnie w bazie medycznej “Pubmed” dokładnie dla tego słodzika dostępnych jest ponad 1600 doświadczeń i artykułów. A ocena bezpieczeństwa tej substancji została oparta na lekturze ponad 600 badań naukowych. I pomimo tego nadal w niektórych kręgach aspartam ma złą sławę. Czy ten słodzik jest szkodliwy?
Aspartam to związek chemiczny należący do szerokiej grupy dodatków do żywności, a dokładniej słodzików. Aspartam jest substancją intensywnie słodzącą, co oznacza, że nie występuje w środowisku naturalnym, a jego dodawanie do żywności jest limitowane. Zasady stosowania aspartamu są określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. Słodzik ten oznacza się symbolem E951.
Co ciekawe, aspartam został wynaleziony całkowicie przez przypadek! Mianowicie, amerykański chemik, James Schlattera, w latach 60. XX wieku, pracując na zlecenie firmy farmaceutycznej, poszukiwał leku na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Naukowiec podczas prowadzenia badań postanowił spróbować smaku badanej substancji. Ku jego zdziwieniu okazało się, że cechuje się ona bardzo słodkim smakiem.
Odkrycia aspartamu dokonano właśnie 1965 roku. Następnie, w kolejnych latach, aż do roku 1981 przeprowadzano liczne badania nad aspartamem, aby ocenić jego metabolizm i bezpieczeństwo. Od 1981 roku jest on stosowany jako słodzik i jest dostępny na rynku artykułów spożywczych.
Aspartam ma postać białego lub prawie białego, krystalicznego proszku. W porównaniu do cukru spożywczego jest 200 razy słodszy. Z uwagi na tak wysoki poziom słodkości, można uznać, że nie dostarcza kalorii. Dzięki temu może być zamiennikiem klasycznych substancji słodzących takich jak miód, syropy glukozowe i glukozowo-fruktozowe czy sacharoza.
Aspartam jest metabolizowany do kwasu asparaginowego, fenyloalaniny a także niewielkiej ilości metanolu. Zastosowany w produktach spożywczych ma zdolność do wzmocnienia i utrwalenia smaku i aromatu owocowego, zwłaszcza owoców cytrusowych. Aspartam jest nieodporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego nie może być wykorzystywany do produkcji żywności pieczonej czy gotowanej. Aby dowiedzieć się w jakich produktach najczęściej spotykamy aspartam, przejdź tutaj: https://kurierlubelski.pl/aspartam-co-to-jest-aspartam-w-czym-sie-znajduje-i-czy-jest-szkodliwy-wyjasniamy/ar/13957761.
Zgodnie z opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), czyli organu Unii Europejskiej zajmującego się bezpieczeństwem żywności, aspartam jest bezpieczny. Jak wskazują Eksperci, nie ma dostępnych badań, które potwierdziłyby jakikolwiek negatywny wpływ spożycia aspartamu na organizm człowieka.
Co więcej, jak wyjaśniają naukowcy z FDA (Food & Drug Administration, USA) dla większości z nas aspartam jest bezpieczny, ponieważ nadwrażliwość na ten związek występuje niezwykle rzadko. U wybranej grupy osób, które są nadwrażliwe na ten słodzik, aspartam może powodować dolegliwości takie jak np. ból głowy. Warto podkreślić, że ustają one, jak tylko konsument zaprzestanie spożywania aspartamu.
Jak wskazuje EFSA, aspartam należy spożywać w ograniczeniu, tzn. do 40 mg/kg masy ciała na dzień. Jest to wartość ADI, czyli dopuszczalne dzienne pobranie. Chcąc obliczyć ADI aspartamu dla siebie, należy swoją masę ciała pomnożyć przez 40. Otrzymany wynik to dopuszczalna ilość aspartamu na dzień w miligramach. Zgodnie z nauką spożywanie aspartamu w takiej ilości codziennie, nie wpływa negatywnie na zdrowie.
W mediach i środowiskach popularnonaukowych krąży przekonanie, że aspartam może zwiększać ryzyko nowotworów. Podstawą do tego stwierdzenia były badania zrealizowane na szczurach. Gdy okazało się, że aspartam może mieć wpływ na częstość występowania zmian nowotworowych u tych zwierząt, szybko wysunięto wnioski na temat podobnego działania tego słodzika także na ludzi.
Warto jednak wiedzieć, że zgodnie ze stanowiskiem Narodowego Instytutu Raka (National Cancer Institute) nie ma podstaw, aby twierdzić, że aspartam ma rakotwórczy wpływ na organizm człowieka. Jak wyjaśniają Eksperci, mechanizm jaki u zwierząt przyczynił się do procesów nowotworowych, nie funkcjonuje u ludzi. Ponadto w ocenie zmian ryzyka nowotworowego bardzo ważny jest także poziom spożycia słodzika w przeliczeniu na masę ciała. W badaniach na zwierzętach nierzadko dawki aspartamu były znacznie wyższe, niż ma to miejsce w rzeczywistości, w spożyciu tego słodzika przez ludzi.
Warto także podkreślić, że mimo iż aspartam jest uznawany za bezpieczny to z jego spożycia całkowicie powinny zrezygnować osoby z fenyloketonurią. W tej chorobie, z powodu zaburzeń genetycznych, brakuje umiejętności do metabolizowania fenyloalaniny. Związek ten powstaje w procesie przemian aspartamu. U chorych z fenyloketonurią gromadzi się on w organizmie i wpływa negatywnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Aspartam u dzieci z fenyloketonurią uniemożliwia prawidłowy wzrost i rozwój.
Podsumowując aspartam to substancja, które posiada wiele zalet… Ma słodki smak, nie dostarcza kalorii, a także może wspierać odchudzanie. Zgodnie z dostępnymi badaniami jego szkodliwy wpływ na organizm człowieka (poza fenyloketonurią) możemy uznać za mit. Ważne jednak, aby pamiętać, że należy spożywać go z zgodnie zaleceniami, w umiarkowaniu. A podstawą zdrowej diety nadal powinna być świeża, nieprzetworzona i zróżnicowana żywość, przede wszystkim warzywa i owoce. W mniejszej ilości zalecane są również produkty zbożowe (preferowane pełnoziarniste), roślinne tłuszcze czy chude źródła białka.
Bibliografia:
Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. European Food Safety Authority 2013.
Artificial Sweeteners and Cancer. National Cancer Institute, 2016.
S. Food and Drug Administration. FDA Statement on European Aspartame Study 2007.
Sękalska. Zawartość sztucznych substancji słodzących – aspartamu, acesulfamu-k i sacharynianu sodu w napojach dietetycznych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007; 3:52:127 – 138.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r.
Wierzbicka. „Słodziki” – aspekty żywieniowe i zdrowotne. WSZECHNICA ŻYWIENIOWA SGGW, maj 2014.
Artykuł sponsorowany
Zapisz się do newslettera!
Czym kierować się przy wyborze fotela zabiegowego?
Najpopularniejsze w Zdrowie
Zostań z nami
Polecane artykuły