Niacynamid w kosmetykach – jak wpływa na kondycję skóry twarzy?

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Niacynamid to składnik, który obecnie można znaleźć w różnych kosmetykach dedykowanych do różnego typu cery. Substancja ta ma szerokie zastosowanie w kosmetologii, między innymi ze względu na to, że jest bardzo dobrze tolerowana przez każdą cerę, również wrażliwą. Jak wpływa na kondycję skóry twarzy? Podpowiadamy.

Niacynamid w kosmetykach - jak wpływa na kondycję skóry twarzy?

Czym jest niacynamid?

Niacynamid to pochodna witaminy B3, która nazywana jest także niacyną lub witaminą PP. Jest ona połączeniem dwóch związków: kwasu nikotynowego i jego amidu. Substancja ta jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie i dodatkowo niezwykłe stabilna. Odporna jest więc na działanie wysokich i niskich temperatur, promieniowania słonecznego, kwasów i zasad, a także tlenu.

Pochodna witaminy B3 w niewielkich ilościach naturalnie występuje w naszym organizmie. Bierze udział między innymi w syntezie węglowodanów, kwasów tłuszczowych czy aminokwasów. Wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, działa antybakteryjnie i reguluje pracę układu nerwowego. Ma również ogromny wpływ na skórę.

Niacynamid w kosmetykach do skóry trądzikowej

Niacynamid ze względu na swoje za działanie przeciwzapalne i antybakteryjne bardzo często wykorzystywany jest w kosmetykach dedykowanych skórze trądzikowej. Substancja ta wykazuje działanie bakteriobójcze na Cutibacterium Acnes, czyli patogen odpowiedzialny za tworzenie się zmian trądzikowych.

To nie jedyny powód, dla którego składnik ten polecany jest w przypadku niedoskonałości. Niacynamid efekty może dawać niemal natychmiastowo, zmniejszając ilość produkowanego sebum i zapobiegając powstawaniu nowych zmian przez uszczelnienie bariery hydrolipidowej naskórka.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Niacynamid w kosmetykach do skóry dojrzałej

Niacynamid jest silnym antyoksydantem. Z tego powodu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, a także zapobiega uszkodzeniom wywołanym przez stres oksydacyjny. Dodatkowo bardzo często stosowany jest w kosmetykach do cery dojrzałej ze względu na to, że stymuluje produkcję kolagenu i elastyny.

Jego działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe jest widoczne również ze względu na to, że składnik ten zwiększa produkcję ceramidów, czyli komórek niezbędnych do odbudowy naszego naskórka, które wraz z wiekiem zazwyczaj maleją.

Niacynamid w kosmetykach do skóry z przebarwieniami

Niacynamid to składnik, który świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przebarwienia na skórze, zarówno te spowodowane na przykład przez trądzik, jak i zmiany hormonalne, promieniowanie słoneczne, leki czy czynniki mechaniczne. Z jednej strony pomaga odbudować uszkodzoną skórę, ponieważ ma właściwości regenerujące.

Z drugiej strony reguluje pracę melanocytów, zapobiegając powstawaniu nowych przebarwień i rozjaśniając już obecne. Wspomaga również gojenie blizn trądzikowych. Dzięki jego stosowaniu skóra zyskuje jednolity koloryt, staje się napięta, wypoczęta, jędrna i pełna blasku.

Niacynamid do skóry suchej i odwodnionej

Niacynamid, choć nie ma działania stricte nawilżającego, to odbudowuje barierę hydrolipidową skóry, dzięki czemu zapobiega utracie wody z głębszych warstw naskórka. W ten sposób przeciwdziała jego przesuszenia i zapewnia mu ochronę przed czynnikami zewnętrznymi powodującymi wysuszenie skóry.

Z tego powodu często jest łączony z innymi substancjami o działaniu nawilżającym. Wśród nich można wymienić kwas hialuronowy. Z kolei w kosmetykach przeznaczonych do cery trądzikowej może być zestawiony z cynkiem, który przyśpiesza gojenie skóry. Najlepiej sięgać po gotowe preparaty kosmetyczne, ponieważ zostały one opracowane przez ekspertów i zawierają tylko bezpieczne połączenia. Należy pamiętać, że witamina PP nie może być stosowana ze wszystkimi związkami jednocześnie.

Artykuł sponsorowany

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.