Co jeść na większy biust? To pytanie zadaje sobie wiele z nas. Niestety matka natura nie wyposażyła wszystkich kobiet w równym stopniu w ładny, jędrny i duży atrybut kobiecości. A przecież każda z nas chciałaby mieć „czym oddychać”. Co zatem jeść, aby rozmiar piersi mógł ulec powiększeniu? Jaką dietę stosować oraz na jakie produkty w tym przypadku wato zwrócić uwagę?
Czym jest biust?
Biust to powszechna nazwa gruczołu piersiowego – największego gruczołu skórnego człowieka, który tylko u kobiet wykazuje swój pełny rozwój. Gruczoł piersiowy jest narządem parzystym i posiada stożkowaty lub półkolisty kształt. Biust lub wymiennie stosowany termin piersi, zlokalizowane są symetrycznie w centralnej części, na przedniej ścianie klatki piersiowej. Obejmują one okolicę między trzecim, a szóstym lub siódmym żebrem.
Piersi zbudowane są z:
- sieci naczyń krwionośnych, naczyń limfatycznych oraz nerwów;
- tkanki łącznej;
- tkanki tłuszczowej (podskórnej, międzygruczołowej i zagruczołowej);
- tkanki gruczołowej (umiejscowionej przede wszystkim w pobliżu otoczki).
Wato zaznaczyć, że rozmiar gruczołu piersiowego zależy przede wszystkim od hormonów oraz ilości tkanki tłuszczowej i nie warunkuje to zdolności produkcji mleka. Na szczycie obu piersi znajduje się niewielki twór zwany brodawką piersiową, natomiast dokoła niej występuje otoczka brodawki. Obie te struktury charakteryzują się ciemniejszym zabarwieniem, co jest wynikiem nagromadzenia się melaniny w naskórku. W okresie ciąży ich kolor staje się jeszcze bardziej intensywny.
Powierzchnia brodawki sutkowej nie jest zupełnie gładka. Występuje na niej lekkie pofałdowanie będące wynikiem obecności bardzo drobnych brodawek, które są ujściem przewodów mlecznych. Powierzchnia otoczki również nie jest całkowicie gładka. Znajdują się na niej drobne grudki, czyli gruczoły łojowe apokrynowe tzw. gruczoły Montgomery’go.
Gruczoł piersiowy zbudowany jest ze stożkowatych płatów. Z kolei te utworzone są z mniejszych płacików będących skupiskiem pęcherzyków mlecznych. Więzadła Coopera, które są łącznotkankowym tworem, tworzą strukturę podtrzymującą tkankę gruczołową i tłuszczową.
Co jeść na większy biust?
Rozmiar kobiecego biustu zależy nie tylko od ilości posiadającej tkanki tłuszczowej, ale również od 4 hormonów takich jak:
Ich ilość musi być ściśle ze sobą połączona, aby piersi mogły właściwie rosnąć i rozwijać się. Jeśli proporcje lub poziom zostanie zaburzony, kształt biustu może nie być do końca satysfakcjonujący.
Co należy robić, aby w naturalny sposób powiększyć piersi? Odpowiednie ćwiczenia i prawidłowa pielęgnacja to tylko część dobrych nawyków. Ważne jest również odżywianie poprzez odpowiednio dobraną dietę, która towarzyszy nam na co dzień. Oto lista produktów, które sprawią, że piersi staną się jędrne i bardziej obfite.
1. Owoce morza.
W owocach morza występuje m.in. mangan, którego jednym z zadań jest wspieranie wzrostu tkanek budujących piersi. Dlatego warto swoją dietę uzupełniać w krewetki, małże oraz ostrygi.
2. Mięso.
Regularne spożywanie mięsa posiada duże znaczenie w zwiększeniu rozmiaru kobiecego biustu. Wszystko dlatego, że stanowi ono źródło białka. Zaleca się jednak włączać do diety chude mięso. Zbyt tłuste może być przyczyną powstawania takich problemów jak cellulit.
3. Mleko.
Mleko pochodzące od krowy zawiera w swoim składzie estrogen, progesteron oraz prolaktynę, które znacząco wpływają na wzrost tkanek gruczołu piersiowego kobiety.
4. Lucerna i szpinak.
Lucerna i szpinak to produkty bogate m.in w przeciwutleniacze, żelazo oraz wapń. Związki te posiadają duże znaczenie dla wzrostu piersi u kobiet oraz wpływają na ogólny stan zdrowia. Dlatego też regularne spożywanie tych produktów może mieć wyraźny wpływ powiększanie biustu.
5. Zdrowe tłuszcze.
Dobrym źródłem zdrowych tłuszczów są m.in. orzechy lub oliwa z oliwek. Warto jednak zaznaczyć, że włączenie ich do diety i regularne spożywanie może przyczynić się do wzrostu piersi, ale tylko jeśli będziemy przy tym regularnie ćwiczyć. W innej sytuacji tłuszcz może się odkładać w różnych częściach ciała.
5. Marchewka.
Warto pamiętać również, że o wyglądzie piersi nie świadczy tylko rozmiar, ale również ich jędrność. W związku z tym w codziennej diecie powinna znaleźć się także marchewka, która stanowi źródło witaminy A i witaminy E. Substancje te posiadają duży wpływ na wygląd skóry, nawilżają ją oraz zapewniają zdrowy, wyrównany koloryt. Źródłem witamin jest m.in. awokado, dynia czy orzechy włoskie.
6. Soja.
Produkty sojowe jak i sama soja posiadają w swoim składzie fitoestrogeny, czyli związki organiczne wykazujące działanie podobne do ludzkich hormonów – estrogenów. Dlatego też regularnie ich spożywanie może znacząco wpłynąć na powiększenie się biustu.
Polecane produkty:
Kwas hialuronowy tabletki
Kwas hialuronowy znajduje się w skórze, dzięki czemu czyni ją gładką, elastyczną i bez zmarszczek. Z wiekiem jego ilość jednak maleje i należy dostarczać go do organizmu, aby uzupełnić powstające braki … Zobacz więcej... | |
Kolagen naturalny - skóra i stawy
Kolagen od bioalgi to naturalny, najwyższej jakości hydrolizat kolagenu. Jest to najważniejsze białko, które wpływa na jakość skóry. Jego odpowiednia ilość zapobiega powstawaniu zmarszczek, cellulitu, rozstępów, ... Zobacz więcej... |