Pokrzywa zwyczajna należy do gatunku roślin jednorocznych i wywodzi się z rodziny pokrzywowatych. Powszechnie uważana jest za jedną z najcenniejszych roślin wykorzystywanych w fitoterapii, ze względu na jej substancje aktywne.
Pokrzywa zwyczajna
Pokrzywę zwyczajną spotkać można na pastwiskach, polanach czy w wilgotnych lasach liściastych. W Polsce określa się ją jako pospolity chwast. Oprócz tego znana jest jako pokrzywa dwupienna, pokrzywa parząca, żgajka lub parzawka. Roślinę tą zazwycaj kojarzy się z uczuciem pieczenia, swędzenia oraz bąblami występującymi na skórze. Pokrzywę bardzo często wykorzystuje się w ziołolecznictwie, kuchni, kosmetyce, a także w przemyśle. Warto podkreślić, że właściwości pokrzywy znali jak i opisywali już starożytni – Hipokrates, św. Hildegarda czy Paracelsus. Pokrzywa pełni również funkcję symboliczną. Przez Słowian uznawana była za roślinę magiczną, która wykorzystywana była do ochrony przed złymi urokami.
Skład chemiczny
Związki biologicznie czynne obecne są zarówno w liściach, korzeniach jak i zielu pokrzywy. W skład pokrzywy wchodzi acetofenon, acetylocholina, aglutynina, alkaloidy, kwas masłowy, kawowy, kumarowy, mrówkowy, bursztynowy, palmitynowy, octowy, szczawiowy, linolowy, linolenowy, chlorofil, cholina, folacyna, histamina, a także flawonoidy tj. kemferol, lecytyna, kwercetyna, sterole, terpeny, witamina A, C i K , fruktoza, glukoza, galaktoza, maltoza i rafinoza.
W liściach pokrzywy występuje chlorofil, ksantofil, karoten, taniny, kwas pantotenowy, garbniki, flawonoidy. Ponadto w ich składzie zidentyfikowano kwasy organiczne oraz związki mineralne tj. wapń, magnez, krzem czy żelazo.
W korzeniach pokrzywy z kolei występuje skopoletyna, sterole, kwasy tłuszczowe, polisacharydy, krzemionka, garbniki, ceramidy oraz sfingozyna.
Ciekawostka
Znajdujące się na całej powierzchni pokrzywy włoski powodują pieczenie skóry po dotknięciu jej. Jest to wywołane obecnością takich substancji jak: kwas mrówkowy, histamina, serotonina, leukotrieny oraz acetylocholina. Już niewielka ilość tych substancji powoduje, że na skórze pojawia się bąbel – reakcja alergiczna na histaminę.
Właściwości pokrzywy zwyczajnej
Pokrzywa zwyczajna stosowana jest głównie w celu zmniejszenia alergii, obniżenia poziomu cholesterolu, mocznika, chlorku sodu, zmniejszenia stanów zapalnych oraz łagodzenia bólu i zahamowania procesu wypadania włosów. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przyspiesza mechanizm gojenia się ran, a także zwiększa diurezę w stanach zapalnych dróg moczowych. Dodatkowo korzystnie oddziałuje na procesy trawienne oraz obniża temperaturę ciała. Warto podkreślić, że napar z pokrzywy zaleca się stosować w przypadku występującej cukrzycy, nieżytu żołądka, bólach głowy, chorobach płuc, trądziku oraz ogólnego osłabienia organizmu.
Składniki aktywne obecne w pokrzywie pozytywnie oddziałują na pracę układu moczowego. W przypadku przerostu prostaty zauważa się zmniejszenie dolegliwości bólowych podczas oddawania moczu.
Stosowana zewnętrznie jak i wewnętrznie zmniejsza objawy trądziku pospolitego, łupieżu czy łojotoku skóry. Skuteczna jest także w przypadku infekcji jamy ustnej, zapalenia dziąseł, pleśniawek oraz anginy.
Bibliografia
- Pieszak M., Mikołajczak P., Czytelnia Medyczna.pl, Postępy fitoterapii, 4/2010.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku wykorzystywana jest najczęściej do wykonywania odżywczych i oczyszczających maseczek wpływając m.in. na poprawę wyglądu skóry. Dostarcza niezbędne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina zawiera wysokiej jakości naturalne witaminy i minerały. Jej skład to m.in. biotyna, kwas foliowy, beta-karoten, witamina D, witamina E oraz wiele innych witamin. To również źródło niezbędnych minerałów jak magnez, cynk, wapń, żelazo.. Zobacz więcej... |
Jedna odpowiedź
Ja sobie robię herbatkę z pokrzywy. Mam to szczęście, że ciocia mieszka na wsi i tam na polu zbieram to zielę z nadziją, że nie jest za bardzo nafaszerowne chemią.