Czekolada w kosmetyce

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10

Czekolada w kosmetyce znalazła szerokie zastosowanie. Stosuje się ją m.in do wykonywania relaksujących masaży, a także stanowi składnik kosmetyków o działaniu typowo odżywczym, wyszczuplającym oraz ujędrniającym.

Czekolada w kosmetyce

Czekolada w kosmetyce

Czekolada w kosmetyce, a właściwie ziarna kakaowca, stanowią bardzo cenny składnik wielu preparatów. W jej składzie znajduje się m.in. witamina A, witamina E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne tj. magnez, żelazo, sód, cynk, a także flawonoidy, kofeina, katechiny, błonnik oraz teobromina.

Czekolada zawiera również:

  • anandamid – substancję podobną do THC, który znajduje się w marihuanie;
  • tryptofan – związek antydepresyjny;
  • fenyloetyloaminę – wykazuje właściwości antydepresyjne.

1. Flawonoidy.

Wykazują właściwości antyoksydacyjne, a więc przeciwdziałają wolnym rodnikom, a co za tym idzie, spowalniają procesy starzenia się skóry oraz utraty kolagenu i elastyny.

2. Teobromina i kofeina.

Wykazują bardzo zbliżone do siebie działanie. Różnica występuje jednak w długości i intensywności ich działania. Teobrominę odczuwamy znacznie dłużej niż kofeinę. Oba związki jednak wykazują właściwości antyoksydacyjne oraz wyszczuplające. Sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej oraz cellulitu.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

3. Związki mineralne.

Magnez obecny w czekoladzie wspomaga regenerację komórek oraz spowalnia procesy starzenia się. Wapń natomiast działa antyalergicznie i niweluje podrażnienie, sód poprawia ukrwienie, a cynk zwalcza stany zapalne.

Właściwości pielęgnacyjne czekolady

Warto zaznaczyć, że czekolada nie tylko uwodzi smakiem i aromatem, ale również swoim dobroczynnym działaniem na skórę. Kosmetyki na bazie czekolady wykazują właściwości ujędrniające i wyszczuplające. Wszystko dzięki obecnej w niej kofeinie. Składnik ten występuje niemalże w każdym preparacie antycellulitowym. Oprócz tego, pielęgnacja skóry czekoladą skutecznie rozjaśnia ją oraz zapewnia właściwe nawilżenie.

Ciekawostka

Aby ziarna kakaowca przyniosły skórze jak najlepsze efekty pielęgnacyjne często w składzie kosmetyków występuje razem z mlekiem. Takie połączenie sprawia, że związki aktywne szybciej docierają do skóry, przyczyniając się do jej regeneracji.

Dzięki łatwo przyswajalnym związkom zawartym w czekoladzie, preparaty z jej zawartością nie tylko pozytywnie wpływają na kondycję naszej skóry, ale również poprawiają funkcje komórek nerwowych, zaś selen i cynk sprzyjają zwiększaniu się endorfin w organizmie. W związku z tym stosowanie kosmetyków na bazie czekolady lub zabiegów kosmetycznych relaksują, poprawiają samopoczucie oraz modelują naszą sylwetkę.

Do głównych właściwości pielęgnacyjnych czekolady należy:

  • nawilżanie – dzięki obecności witaminy A i E pozostawia na powierzchni skóry delikatny film ochronny, który zapobiega utracie wody z naskórka;
  • ujędrnianie – obecna w czekoladzie kofeina wpływa na ujędrnienie skóry oraz wyszczuplenie sylwetki;
  • odmładzanie – ziarna kakaowca, z których powstaje czekolada to silny antyoksydant, który neutralizuje działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszenie procesów starzenia się skóry;
  • poprawa samopoczucia – zarówno zabiegi na bazie czekolady, jak i kosmetyki z jej zawartością, posiadają przyjemny zapach, który natychmiast wpływa na poprawę naszego samopoczucia.

Zalety i wady czekolady

  • wykazuje właściwości antydepresyjne i przeciwnowotworowe;
  • relaksuje i odpręża;
  • obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu;
  • jest produktem wysokokalorycznym;
  • powoduje migrenę, zgagę oraz refluks;
  • duża obecność antyoksydantów sprawia, że uznawana jest za naturalny filtr przeciwsłoneczny.


Polecane produkty:

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.