
Choroba (łac. aegritudo) to określenie każdego odstępstwa organizmu od zdrowia. Jest zaburzeniem funkcji lub uszkodzeniem części organizmu, który nie może prawidłowo funkcjonować. Występuje w momencie gdy działanie czynnika chorobotwórczego daje niekorzystne objawy, które znacznie różnią się od prawidłowego działania organizmu i są odstępstwem od zachowania homeostazy. Choroba to zwykle stan charakteryzujący się złym samopoczuciem oraz długotrwałym niedomaganiem organizmu lub jego danej części.
Kosmetologia (łac. cosmetologia) – słowo wywodzi się z języka greckiego i pochodzi od słów kosmetes – sługa toaletowy, kosmetikos – upiększający. Kosmetologia to dział nauki zajmujący się badaniem, leczeniem oraz pielęgnowaniem skóry, włosów i paznokci objętych chorobą lub defektem. Jest to wiedza związana z higieną życia jak i higieną odżywiania. Celem jej jest zwiększenie atrakcyjności ciała kobiet i mężczyzn przy pomocy różnego rodzaju zabiegów oraz kosmetyków, co niesie za sobą poprawę samopoczucia i przede wszystkim zwiększa pewność siebie oraz wpływa na własną samoocenę. Jej zadaniem jest przywrócenie lub poprawa wizerunku zewnętrznego człowieka.
Masaż to forma oddziaływania na ludzki organizm, podczas której wykorzystuje się bodźce mechaniczne. Należy do nich m.in. głaskanie, ucisk, czy wibracja tkanek, których zadaniem jest wywołanie fizjologicznych odczynów w organizmie. Oznacza to, że masaż wykazuje działanie lecznicze, zapobiegawcze, relaksacyjne oraz kosmetyczne.
Medycyna estetyczna to dział medycyny, który zajmuje się zapewnieniem wysokiej jakości życia ludzi zdrowych ukierunkowanych na profilaktykę starzenia się skóry. Zakres medycyny, do której wlicza się kierunek medycyny estetycznej obejmuje wykonywanie zabiegów o nieinwazyjnym lub małoinwazyjnym stopniu swojego działania. Głównym, a zarazem nadrzędnym celem jej jest zwiększenie atrakcyjności pacjenta pod względem fizycznym.
Naturalne kosmetyki to produkty stworzone na bazie składników naturalnych czyli związków pochodzenia roślinnego, mineralnego lub zwierzęcego. Oprócz tego, w kwestii produkcji kosmetyków naturalnych istotne jest pozyskiwanie ich komponentów. Proces ten powinien odbywać za sprawą metod fizycznych takich jak ekstrakcja, filtracja, suszenie, tłoczenie, destylacja, mielenie czy przesiewanie.
Oficjalnie mówi się, że kosmetyki naturalne nie powinny zawierać żadnych syntetycznych składników.
Uroda (łac. pulchritudo) – związana jest przede wszystkim z wyglądem ciała. Stanowi jeden z najważniejszych czynników, który kieruje i decyduje o zachowaniach ludzi wobec innych. Uroda również wpływa na własną samoocenę oraz pewność siebie. Jest mocną determinantą sympatii, a także szczerości, warunkuje kontakty międzyludzkie. Jest znacząca w przypadku zawierania nowych znajomości i w początkowych etapach tworzenia się związków.
Zdrowie to moment, w którym organizm odczuwa fizyczny i psychiczny dobrostan. Określane jest również jako brak w organizmie choroby lub pewnego stopnia niepełnosprawności. Zdrowie to sposób życia, ponieważ zdrowie określa również realizowanie swoich marzeń, zaspokajanie swych potrzeb, zmienianie środowiska oraz radzenie sobie z nim.
Przez tysiąclecia nabiał stanowił jedno z podstawowych źródeł pokarmu dla ludzi. Mlekiem karmione są od dnia swoich narodzin wszystkie dzieci. Dorośli także chętnie sięgają po mleko oraz jego przetwory. Szeroko pojęty nabiał jest bardzo wartościowy i warto jak najczęściej gościć go na swoim stole.
Mleko oraz produkty mleczne to przede wszystkim bogate źródło białka, które jest niezbędne w diecie każdego człowieka. Ponadto w mleku znajduje się duża ilość witamin i minerałów, które mają wpływ na nasze zdrowie. Szczególną rolę spełnia wapń, który jest budulcem kości. Pierwiastek ten ma też wpływ na pracę serca i układu nerwowego. Przetwory mleczne takie jak jogurty i kefiry zawierają w sobie także bakterie, które przyczyniają się do urozmaicenia flory jelitowej, co sprzyja trawieniu a także pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.
W ostatnich latach pojawiło się mnóstwo mitów na temat szkodliwości nabiału i konieczności usunięcia go z diety. Wśród jednego z głównych powodów wykluczenia produktów mlecznych jest wymieniana laktoza. Jest to cukier, nazywany często cukrem mlecznym, ponieważ znajduje się wyłącznie w mleku i jego przetworach. Do trawienia laktozy niezbędny jest specjalny enzym laktaza, który produkowany jest w naszych jelitach. Większość ludzi produkuje ten enzym przez całe życie, ale w przypadku grupy ok. 30% społeczeństwa organizm nie produkuje laktazy lub jej produkcja jest ograniczona, przez co trawienie produktów mlecznych jest utrudnione. U ludzi z nietolerancją laktozy pojawiają się wyraźne objawy w postaci biegunki, wzdęć lub bólu brzucha o różnym nasileniu. Ich występowanie jest wyraźnym znakiem, że należy zrezygnować lub znacznie ograniczyć mleko w codziennej diecie.
Więcej na temat laktozy można przeczytać w artykule: https://uczymyjakslodzic.pl/laktoza-czy-warto-sie-jej-obawiac/
Obecnie w sklepach półki z nabiałem należą do jednych z największych. Do wyboru są różne rodzaje mleka, z których każdy jest zachwalany przez producenta jako najlepszy. Pojawia się zatem uzasadnione pytanie – jakie mleko wybrać? Wszystko zależy od osobistych preferencji. Jednym z podstawowych elementów odróżniających mleka od siebie jest zawartość tłuszczu wahająca się od 0 – 3,2 %. Mleko o wysokiej zawartości tłuszczu jest polecane szczególnie dzieciom i osobom zdrowym. Mleko beztłuszczowe jest chętnie wybierane przez osoby odchudzające się.
W sklepach można kupić mleko pasteryzowane oraz UHT. Różnią się one od siebie sposobem konserwacji. Mleko pasteryzowane jest poddawane działaniu wysokiej temperatury, która unieszkodliwia bakterie występujące w mleku. Mleko to musi być przechowywane w lodówce i po otwarciu butelki nadaje się do spożycia przez kilka dni. Mleko konserwowane w technologii UHT nie wymaga przechowywania w lodówce, do czasu otwarcia. Po otworzeniu znacznie dłużej nadaje się do spożycia. Zarówno mleko pasteryzowane jak i mleko UHT są dobrymi produktami, po które warto sięgać.
Dla osób, które mają problemy związane z nietolerancją laktozy idealnym rozwiązaniem jest mleko bez laktozy, które jest powszechnie dostępne w niemal każdym sklepie.
Na koniec warto zwrócić uwagę także na mleka pochodzące od kóz lub owiec. Mają one nieco inny skład niż mleko krowie, dzięki czemu mogą po nie sięgać także osoby z alergią na białka mleka krowiego.
Do grupy produktów mlecznych zaliczamy także szeroką gamę serów. W Polsce prym wiodą sery żółte oraz twarogi. Warto sięgać zarówno po jedne jak i drugie. Obie grupy serów mają swoje wady i zalety. Wybierając twaróg masz pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi sporą dawkę białka i wapnia. Wybierając twaróg najlepiej postawić na ser półtłusty lub tłusty. Zawartość tłuszczu w serze poprawia jego smak ma też wpływ na lepsze przyswajanie wielu witamin i mikroelementów. Sery żółte to z kolei skarbnica wapnia i witaminy D. Niestety wadą tych serów jest wysoka zawartość tłuszczu, co sprawia, że lepiej nie jeść ich w dużych ilościach.
Nabiał to jedna z najpopularniejszych grup produktów żywnościowych. Jest on powszechnie dostępny dla wszystkich. Produkty nabiałowe zawierają w sobie duże ilości dobrze przyswajalnego białka, witaminy oraz mikro- i makroelementy. Szeroka gama dostępnych w sklepach produktów mlecznych sprawia, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Artykuł sponsorowany
Zapisz się do newslettera!
Czym kierować się przy wyborze fotela zabiegowego?
Najpopularniejsze w Zdrowie
Zostań z nami
Polecane artykuły