Konserwanty w kosmetykach zapewniają możliwość dłuższego ich przechowywania. Zmniejszają także rozwój drobnoustrojów w preparatach po użyciu, chroniąc skórę przed wystąpieniem podrażnień.
Konserwanty
Konserwanty to naturalne lub syntetyczne związki, które uzupełniają skład kosmetyków, produktów spożywczych i farmaceutycznych. Ich głównym celem jest ochrona przed zepsuciem się lub przed zanieczyszczeniem drobnoustrojami w trakcie użytkowania. Ponadto ich obecność chroni kosmetyk przed powstawaniem produktów przemiany materii mikroorganizmów, które mogą przyczynić się do podrażnień skóry oraz błon śluzowych. Konserwanty to związki niezbędne w kosmetykach, które zawierają wodę oraz składniki, które posiadają wysoką podatność na działanie drobnoustrojów.
Nazwa konserwant wywodzi się z języka łacińskiego od słowa „conservo” i oznacza „zachowuję”. Im wyższe stężenie danej substancji konserwującej, tym lepsze jej działanie przeciwbakteryjne. Wiąże się to jednak z ryzykiem pojawienia się reakcji alergicznej skóry.
Wyższe stężenie konserwantów sięgające 1% przyczynia się do hamowania aktywności niekorzystnych drobnoustrojów w produktach takich jak dezodoranty, preparaty przeciwłupieżowe, płyny do płukania jamy ustnej. Stosowane w niższym stężeniu (0,1-0,5%) pełnią rolą wyłącznie konserwantów, a więc związków przedłużających żywotność danego produktu.
Wskazówka
Zanieczyszczone kosmetyki różnego rodzaju mikroorganizmami tracą swoje wartości odżywcze oraz walory sensoryczne. Postępujący w nich rozwój drobnoustrojów może przyczynić się do powstawania związków drażniących, a nawet toksycznych. Dzięki zastosowaniu konserwantów w kosmetykach, możliwe jest zachowanie ich czystości mikrobiologicznej oraz przedłużenie trwałości.
Konserwanty muszą spełniać kilka podstawowych kryteriów:
Nie mogą:
- być toksyczne;
- powodować podrażnień oraz reakcji alergicznej;
- niszczyć naturalnej flory bakteryjnej skóry;
- oddziaływać na zapach, konsystencję oraz barwę kosmetyku;
Muszą być:
- aktywne biologicznie w stosunku do szerokiej grupy drobnoustrojów, nawet w niskich stężeniach;
- stabilne oraz nie wchodzić w reakcję z innymi składnikami kosmetyku.
Parabeny – najpopularniejsze konserwanty
Parabeny to grupa najczęściej występujących konserwantów w składzie preparatów kosmetycznych, to nic innego jak estry kwasu p-hydroksybeznoesowego. Spotkać je również można pod postacią estru metylowego (paraben M), etylowego (paraben A), estru propylowego (paraben P). Należy podkreślić, że związki te powszechnie wykorzystywane są w kosmetykach, produktach spożywczych oraz farmaceutycznych.
Parabeny są ciałem stałym, słabo rozpuszczalnym w wodzie, z kolei dobrze rozpuszczają się w glikolu propylenowym. Polskie oraz unijne prawo mówi, że stężenie ich w kosmetykach nie powinno przekraczać 0,8%. Należy podkreślić, że nie zmieniają one działania kosmetyku, koloru, konsystencji oraz zapachu. Najczęściej wykorzystywane są w kosmetykach do pielęgnacji włosów (szamponach, odżywkach), skóry twarzy (tonikach, kremach), balsamach do ciała, produktach do opalania oraz pielęgnacji ust. Warto wiedzieć, że parabeny w szybkim tempie przedostają się do krwiobiegu, a skutkiem ubocznym ich stosowania jest zwiększony poziom estrogenów (żeńskich hormonów płciowych), które u kobiet stanowią przyczynę rozwoju raka piersi. Dodatkowo istnieje powszechna opinia, że związki te niekorzystnie wpływają na płodność u mężczyzn, a także na funkcje układu immunologicznego oraz nerwowego.
Czym zastąpić konserwanty w kosmetykach?
W kosmetologii alternatywą dla syntetycznych konserwantów są naturalne mieszaniny ekstraktów roślinnych m.in. tymianku, cytronu, lawendy, cynamonu, rozmarynu, oliwek, oregano czy mięty. Ponadto w roli tej dobrze sprawdza się srebro koloidalne oraz pigment perłowy.
Podsumowanie
Zanieczyszczone drobnoustrojami kosmetyki mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. W związku z tym, w procesie produkcji kosmetyków w przemyśle kosmetycznym wykorzystywane są substancje konserwujące w celu zapewnienia jak największego bezpieczeństwa ich stosowania.
Bibliografia
- Natywa M., Górska A., Kosmetologia Estetyczna, Stosowanie konserwantów w kosmetykach – za i przeciw, 2/2015.
- Martini M., Kosmetologia i Farmakologia Skóry, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
Polecane produkty:
Kwas hialuronowy tabletki
Kwas hialuronowy znajduje się w skórze, dzięki czemu czyni ją gładką, elastyczną i bez zmarszczek. Z wiekiem jego ilość jednak maleje i należy dostarczać go do organizmu, aby uzupełnić powstające braki … Zobacz więcej... | |
Kolagen naturalny - skóra i stawy
Kolagen od bioalgi to naturalny, najwyższej jakości hydrolizat kolagenu. Jest to najważniejsze białko, które wpływa na jakość skóry. Jego odpowiednia ilość zapobiega powstawaniu zmarszczek, cellulitu, rozstępów, ... Zobacz więcej... |