Powszechnie wiadomo, że kiedy kobieta dowiaduje się, iż jest w tak zwanym stanie błogosławionym, od razu należy wędrować do pobliskiej apteki w poszukiwaniu dobrej jakości preparatu na bazie kwasu foliowego. Oczywiście, nie negujemy, że paniom w ciąży rzeczywiście akurat co jak co, ale witamina B9, czy jak ktoś woli folacyna, jest potrzebna w szczególności, ale warto popatrzeć na ten cenny w ludzkim organizmie składnik nieco szerzej. Otóż, zmierzamy do tego, iż nie tylko przyszłe mamy powinny zatroszczyć się o regularne suplementowanie witaminą B11. Kto jeszcze i dlaczego? Co takiego kwas foliowy zawiera w swoim składzie i na co konkretnie może okazać się pomocny?
Krótki zarys historyczny
O kwasie foliowym dowiedziano się w zasadzie stosunkowo niedawno, biorąc pod uwagę fakt, jak długo znane były i powszechnie stosowane rozliczne rodzaje innych minerałów i cennych dla zdrowia składników. Jak pokazują karty historii, pierwszy raz o witaminie B11 wspomniano w latach czterdziestych minionego stulecia. Wówczas bowiem ten jakże istotny dziś element został wyodrębniony w tkankach rozmaitych roślin oraz zwierząt. Najpierw jednak jego spore ilości dostrzeżone zostały w klasycznym szpinaku, którego liście aż obfitowały w cenny dla ciężarnych kwas. Rozpuszczalna w wodzie, przyjmująca jasno żółtawy odcień substancja zalecana jest nie tylko paniom spodziewającym się potomstwa, ale także zażywającym wiele silnie oddziałujących na organizm kobiety środków antykoncepcyjnych, palaczom, osobom przyjmującym kwas acetylosalicylowy, „kawoszom” oraz żyjącym w stresie i pod presją czasu.
Rola w organizmie
Do nadrzędnych funkcji kwasu foliowego zalicza się przede wszystkim jego uczestnictwo w procesach syntezy kwasów nukleinowych. To z nich bowiem tworzone jest DNA, a zatem ludzka matryca genetyczna. Jeżeli w organizmie ciężarnej występują braki kwasu, płód nie może się właściwie rozwijać. Często kończy się to wadami wrodzonymi, a nawet poronieniem. Warto jednakże wspomnieć, że jeżeli u kogoś występuje poważny niedobór kwasu foliowego, grozi mu anemia. Co więcej, niedawno przeprowadzone badania jasno wskazują na fakt, że organizm zażywającego regularnie racjonalną dawkę kwasu foliowego jest zabezpieczony przed rozwojem rozmaitych nowotworów, w tym na przykład rakiem szyjki macicy. Wybierając kwas foliowy trzeba jednak upewnić się najpierw, że korzystamy z nieprzypadkowego produktu, zaś wyłącznie z certyfikowanego i posiadającego odpowiednie atesty wyrobu takiego jak chociażby te proponowane za pośrednictwem sklepu z suplementami witaminyswanson.pl.
Artykuł sponsorowany