Betulina w kosmetyce

Betulina w kosmetyce

Betulina w kosmetyce od niedawna cieszy się zainteresowaniem. Mimo to, na szczególną uwagę zasługuje jej zdolność do wiązania się z receptorami melanokortynowymi, przez co wpływa na regulację procesu pigmentacji skóry. Betulina Betulina to związek chemiczny, który naturalnie występuje w korze brzozy. Z punktu chemicznego zalicza się do grupy triterpenów pentacyklicznych. Cechą charakterystyczną betuliny jest jej […]